11 Μάι 2024
READING

Η PeopleCert βάζει πλώρη για τη λίστα decacorn

4 MIN READ

Η PeopleCert βάζει πλώρη για τη λίστα decacorn

Η PeopleCert βάζει πλώρη για τη λίστα decacorn

Αρχίζει μια νέα εποχή για τις επιδόσεις της εταιρείας

Η εταιρεία που δημιούργησε ο Βύρων Νικολαΐδης το 2000 κατάφερε να αγγίξει το κατώφλι του 1 δισ. δολαρίων και να το υπερβεί, έχοντας ολοκληρώσει στη διάρκεια του 2021 την εξαγορά της Axelos Limited, έναντι ποσού 450 εκατομμυρίων ευρώ και φτάνοντας να έχει αποτίμηση περίπου 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Τώρα θέλει να αποδείξει πώς ένας μονόκερως μπορεί να γίνει decacorn.

Ο όρος ακούγεται εντυπωσιακός και εν τέλει είναι πράγματι, αφού αναφέρεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με αξία που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Η σημασία του γίνεται αμέσως αντιληπτή, εάν σκεφτεί κανείς ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν μόλις 47 στον κόσμο και ανάμεσά τους συγκαταλέγονται μεγαθήρια, όπως η SpaceX του Elon Musk, η Klarna, η Epic Games, Instacart, η Grammarly, η Reddit, η Bytedance (μητρική του TikTok), η Shein, η Canva.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις

Τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του έτους 2022 -το πρώτο πλήρες οικονομικό έτος μετά την εξαγορά της Axelos- σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στις οικονομικές επιδόσεις της PeopleCert. Μετά την μεγάλη εξαγορά πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία ολοκλήρωσε τις συνέργειες και την ενσωμάτωση της Axelos 12 μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, επεκτάθηκε στους τομείς του Βusiness Analysis και Software Development μέσω της εξαγοράς QAI και διεύρυνε τον κύκλο σε προϊόντων εκπαίδευσης μέσω εξαγοράς του εκπαιδευτικού υλικού της ΙΤpreneurs.

H εταιρεία εμφάνιση 48% αύξηση του κύκλου εργασιών, που ανήλθε στα £117,7 εκατομμύρια (€138,1 εκατ.) σε σύγκριση με £79,6 εκατομμύρια (€92,7 εκατ.) το 2021. Την ίδια στιγμή είδε 647% αύξηση στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν στα £77,2 εκατομμύρια (€90,6 εκατ.) έναντι £10,3 εκατομμύρια (€10,9 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Παγκόσμιο αποτύπωμα

Αυτή τη στιγμή οι συμπράξεις της PeopleCert παγκοσμίως υπερβαίνουν τις 800 με κρατικούς φορείς, τις 1.500 με διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια για την πιστοποίηση γλωσσών, τις 2.500 με οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ συνεργάζεται και με πάνω από 50.000 εταιρείες παγκοσμίως.

Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι η αμερικανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για εκείνη μετά τη Μεγάλη Βρετανία, προοπτική που δικαιολογεί το πλάνο για είσοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Εξάλλου έχει συσταθεί ειδική ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας και φροντίζει έτσι ώστε να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Ενώ υπάρχει και πρόταση από τη διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου για παράλληλη διαπραγμάτευση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι εξαγορές

Ο άνθρωπος που ίδρυσε την PeopleCert το 2000, κατάφερε σε περίπου δύο δεκαετίες και κάτι, να δημιουργήσει μία πολυεθνική επιχειρηματική οντότητα. Η εταιρεία έχει δραστηριότητα σε περίπου 200 αγορές, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς και συχνά αφήνοντας εκτός ισχυρά ονόματα όπως αυτά των πανεπιστημίων Cambridge ή Michigan.

H εξαγορά της Axelos μπορεί να ήταν μία μεγάλη εξαγορά για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο για την PeopleCert δεν ήταν η μοναδική έως εκείνη τη στιγμή. Είχε προηγηθεί το 2020 η εξαγορά της εταιρείας επαγγελματικών πιστοποιήσεων, International Association for Six Sigma Certification (IASSC), με έδρα την Αμερική. Σε ό,τι αφορά την Axelos όμως, μία εταιρεία με την οποία η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία συνεργαζόταν ήδη από το 2014, αναμένεται να εκτοξεύσει τα μεγέθη της και να ανοίξει αρκετά μακρύ δρόμο μέσα στα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξή της.

Γιατί ξεχωρίζει η PeopleCert

Η διεθνοποίηση της PeopleCert είναι πλέον πραγματικότητα, με την εταιρεία και τον ιδρυτή της να διατηρούν την έδρα στο Λονδίνο, έχοντας δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα hub τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης και την πρόσληψη νέου εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που η επιχείρηση έχει θέσει για τα επόμενα βήματά της. Αυτή την στιγμή η εταιρεία απασχολεί 1.100 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 800 βρίσκονται στη χώρα μας.

Aυτό που έκανε την PeopleCert μοναδική ήταν ότι έδωσε σε υποψήφιους από όλο τον κόσμο, πρόσβαση σε online εξετάσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της συγκεκριμένης διαδικασίας με βασικό μέσο την τεχνολογία του teleproctoring, μία εφαρμογή που επιτηρεί από απόσταση όσους δίνουν εξετάσεις και εκτιμάται ότι μελλοντικά θα έχει εφαρμογή και στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ο καθένας μπορεί να εξετάζεται ακόμα και από το σπίτι ή από το γραφείο του, εξοικονομώντας χρόνο και μετακινήσεις, ενώ το πανεπιστήμιο από την πλευρά του θα μπορεί να εξοικονομεί πόρους που απαιτούνται για την διοργάνωση και διεξαγωγή των συγκεκριμένων εξετάσεων καθώς και να αποκομίζει μία σειρά από οφέλη που προσφέρει η εξ αποστάσεως επιτήρηση και εξέταση των υποψηφίων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.