03 Μάι 2024
READING

Πώς μπορούν να επωφεληθούν τα brands από τις αγορές των ταξιδιωτών;

4 MIN READ

Πώς μπορούν να επωφεληθούν τα brands από τις αγορές των ταξιδιωτών;

Πώς μπορούν να επωφεληθούν τα brands από τις αγορές των ταξιδιωτών;
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Οι τουρίστες θέλουν να ξοδέψουν και τα brands συμβουλεύονται το εγχειρίδιο του marketing

Τα ταξίδια κάποτε θεωρούνταν πολυτέλεια. Σήμερα όμως πλέον που υπάρχουν πιο προσιτές επιλογές και πρόσβαση σε προορισμούς, καταλύματα και εμπειρίες που κάνουν τα ταξίδια τους αξέχαστα, οι άνθρωποι σχεδιάζουν να ταξιδεύουν περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι καταναλωτές να στρέφονται στην αποταμίευση.

Η επιθυμία να αποταμιεύσουν για τις επόμενες διακοπές τους και να διατηρήσουν την περιπλάνησή τους έρχεται εις βάρος άλλων κατηγοριών, αλλά τα brands που συνδέονται και παίζουν ρόλο στα ταξίδια τους μπορούν να παραμείνουν σχετικά και να αποτελέσουν μέρος των δαπανών τους.

Διαβάστε ακόμα: Trends 2023 | Τα ταξίδια γίνονται “no-normal”

Οι καταναλωτές επενδύουν στα ταξίδια

Σε μια εποχή που η οικονομική αβεβαιότητα αυξάνεται συνεχώς -μαζί με την αύξηση του κόστους και του πληθωρισμού- μία έρευνα του Tripadvisor διαπιστώνει ότι το 78% των ταξιδιωτών παγκοσμίως σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα ή τα ίδια χρήματα για ταξίδια σε σχέση με πέρυσι, ενώ πάνω από το 50% σχεδιάζει περισσότερα από τρία ταξίδια το 2023 – μία αύξηση σχεδόν 25% σε σχέση με το 2022.

Και καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο, ξοδεύουν και περισσότερα χρήματα. Αυτοί οι ενθουσιώδεις καταναλωτές είναι πιο πιθανό να κλείσουν διαμονή σε υψηλότερες τιμές, να δειπνήσουν έξω και να αγοράσουν ρούχα και αξεσουάρ, σε σχέση με τους περιστασιακούς ταξιδιώτες.

Η αγοραστική δύναμη των ταξιδιωτών

Η αγοραστική δύναμη και η επιρροή των ταξιδιωτών καλύπτουν πολλαπλές κατηγορίες και στάδια του ταξιδιού. Η έρευνα του Tripadvisor διαπίστωσε ότι το 63% βλέπει τα ψώνια ως σημαντικό μέρος του ταξιδιωτικού τους προϋπολογισμού, με το ένα πέμπτο (20%) να κατατάσσει τα ψώνια ως τη δραστηριότητα για την οποία ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αλλά τα ψώνια ξεκινούν πριν από το ταξίδι. Όσοι προετοιμάζονται για ένα ταξίδι αγοράζουν ρούχα (89%), αξεσουάρ (80%), μη συνταγογραφούμενα προϊόντα υγείας και ευεξίας (75%), προϊόντα περιποίησης του δέρματος (74%), προϊόντα περιποίησης μαλλιών και αποσκευές (και τα δύο 72%) και είδη ψυχαγωγίας (71%) πριν από την αναχώρησή τους.

Κατά τη διάρκεια αυτών των αγορών, οι ταξιδιώτες αναζητούν έμπνευση και καθοδήγηση σε κάθε βήμα της διαδικασίας – εδώ είναι που οι μάρκες έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν σημαντικούς καταναλωτές μέσω πολλαπλών σημείων επαφής. Πώς μπορούν να σχεδιάσουν τις στρατηγικές marketing τους;

Η σημασία του προορισμού

Ο προορισμός αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες όταν σχεδιάζουν ένα ταξίδι. Όσο περισσότερες πληροφορίες και περιεχόμενο μπορούν να παρέχουν στο κοινό οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί και τα ξενοδοχεία, τόσο το καλύτερο. Τα brands που ανήκουν σε άλλους κλάδους, χρειάζεται να σκεφτούν πώς να ενσωματώσουν την τοποθεσία στις εκστρατείες marketing για να ευθυγραμμιστούν με την αναζήτηση των καταναλωτών.

Τα συναισθήματα καθοδηγούν τις αποφάσεις

Τα ταξίδια είναι μια αγορά που συνδέεται άμεσα με την ταυτότητα του ταξιδιώτη. Οι marketers μπορούν να στηριχτούν σε αυτό το γεγονός και να δημιουργήσουν μια συναισθηματική σύνδεση με το κοινό για να εμπλακούν καλύτερα με έναν αυθεντικό και ουσιαστικό τρόπο. Οι μάρκες που θα αξιοποιήσουν τα θέλω και τις επιθυμίες των καταναλωτών, θα ανταμειφθούν σίγουρα γι’ αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Οι Κινέζοι καθορίζουν την luxury αγορά στα ταξίδια τους

Οι αγορές ξεκινούν από την προετοιμασία

Οι ταξιδιώτες πραγματοποιούν πολλαπλές -και επαναλαμβανόμενες- αγορές κατά την προετοιμασία του ταξιδιού τους, οπότε είναι σημαντικό για τα brands να τους προσεγγίσουν πριν από την αναχώρησή τους. Όταν, λοιπόν, σχεδιάζουν τη διαφημιστική τους στρατηγική, δεν πρέπει να στοχεύουν μόνο στους ταξιδιώτες του προορισμού. Αλλά να αναζητούν ευκαιρίες για να συνδεθούν μαζί τους όταν βρίσκονται στη σκέψη να αγοράσουν από άλλες κατηγορίες.

Οι ταξιδιώτες αναζητούν καθοδήγηση. Τρεις στους τέσσερις ταξιδιώτες θεωρούν τις κριτικές πολύ σημαντικές όταν λαμβάνουν αποφάσεις για ταξίδια. Τα brands μπορούν να αξιοποιήσουν τις ταξιδιωτικές πλατφόρμες -όπως το Tripadvisor- για να διασφαλίσουν ότι η μάρκα τους είναι παρούσα στα στάδια λήψης αποφάσεων των ταξιδιωτών.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.