01 Μάι 2024
READING

Γιατί η Mattel αποφάσισε να λανσάρει την πρώτη Barbie με σύνδρομο Down

5 MIN READ

Γιατί η Mattel αποφάσισε να λανσάρει την πρώτη Barbie με σύνδρομο Down

Γιατί η Mattel αποφάσισε να λανσάρει την πρώτη Barbie με σύνδρομο Down

Η Mattel παρουσιάζει την πρώτη κούκλα Barbie που αντιπροσωπεύει άτομο με σύνδρομο Down

Η εμβληματική κούκλα της Mattel έχει διανύσει πολύ δρόμο από το ντεμπούτο της το 1959. Για δεκαετίες, οι κούκλες ήταν ανοιχτόχρωμες, λεπτές, ξανθές και είχαν μη ρεαλιστικές αναλογίες, αλλά τα τελευταία χρόνια η Mattel έχει υιοθετήσει μια πιο περιεκτική προσέγγιση στην 64χρονη πλέον Barbie.

Στο παρελθόν η εταιρεία έχει δεχτεί έντονη κριτική επειδή επί δεκαετίες έδινε στα κορίτσια ένα μη ρεαλιστικό πρότυπο γυναικείου σωματότυπου. Ως απάντηση και μια νέα στροφή στον σύγχρονο κόσμο, οι νεότερες κούκλες είναι πιο ποικιλόμορφες στην εμφάνισή τους.

Η νέα κούκλα

Τώρα η Mattel παρουσιάζει την πρώτη έκδοση της κούκλας Barbie που αντιπροσωπεύει ένα άτομο με σύνδρομο Down, η οποία αποτελεί μέρος της σειράς Barbie Fashionistas που έχει ως στόχο να προσφέρει στα παιδιά πιο διαφορετικές αναπαραστάσεις ομορφιάς και να καταπολεμήσει το στίγμα γύρω από τις σωματικές αναπηρίες.

Διαβάστε ακόμα: H Mattel λανσάρει την πρώτη τρανς Barbie

Η νέα κούκλα Barbie έχει διακριτικά χαρακτηριστικά προσώπου και κοντύτερο σκελετό, αντιπροσωπεύοντας με ακρίβεια ένα άτομο με σύνδρομο Down. Η Mattel συνεργάστηκε στενά με την Εθνική Εταιρεία Συνδρόμου Down για να διασφαλίσει ότι το σχήμα, τα χαρακτηριστικά, ο ρουχισμός, τα αξεσουάρ και η συσκευασία της κούκλας αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τα άτομα με σύνδρομο Down.

Η νεότερη κούκλα Barbie με σύνδρομο Down φοράει ένα ροζ ορθωτικό ποδιού αστραγάλου για να ταιριάζει με το φόρεμά της και τα αθλητικά της παπούτσια διαθέτουν φερμουάρ για να αντιπροσωπεύουν τα παιδιά με σύνδρομο Down – ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούν ορθωτικά για να στηρίξουν τα πόδια και τους αστραγάλους τους.

Η κούκλα φέρει επίσης ένα ροζ κρεμαστό κολιέ με τρία σημάδια προς τα πάνω που αντιπροσωπεύουν τα τρία αντίγραφα του 21ου χρωμοσώματος, το οποίο είναι το γενετικό υλικό που προκαλεί τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την πάθηση. Το σχέδιο του φορέματος της κούκλας με φουσκωτά μανίκια περιλαμβάνει πεταλούδες και κίτρινο και μπλε χρώμα, τα οποία είναι σύμβολα που συνδέονται με την ευαισθητοποίηση για το σύνδρομο Down.

Barbie Fashionistas: οι πρωτοπόρες κούκλες

Η σειρά Barbie Fashionistas έχει στο παρελθόν συμπεριλάβει μια κούκλα με προσθετικό πόδι, μια με ακουστικά βαρηκοΐας, μια άλλη είναι εξοπλισμένη με αναπηρικό καροτσάκι και μια κούκλα με τη δερματική πάθηση της λεύκης, η οποία προκαλεί την απώλεια της χρωστικής ουσίας στα σημεία του δέρματος. Η σειρά έχει επαινεθεί για τη συμμετοχικότητά της και τον θετικό αντίκτυπό της στις αντιλήψεις των παιδιών για τη διαφορετικότητα και την εκπροσώπηση.

Στόχος της Mattel με τη σειρά Barbie Fashionistas είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να δουν τον εαυτό τους στη Barbie, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τα παιδιά να παίζουν με κούκλες που δεν μοιάζουν με τα ίδια. Το παιχνίδι με κούκλες έξω από την ίδια τη βιωμένη εμπειρία ενός παιδιού μπορεί να διδάξει κατανόηση και να οικοδομήσει μια μεγαλύτερη αίσθηση ενσυναίσθησης. Η εταιρεία ελπίζει ότι οι κούκλες της θα καταπολεμήσουν το κοινωνικό στίγμα μέσω του παιχνιδιού και θα προωθήσουν τη δέσμευσή της να γιορτάζει την ένταξη.

Η σχέση της Barbie με την ποικιλομορφία

Η Mattel έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της πολυμορφίας σε πολλά επίπεδα. Η πρόκληση #MixUpTheToyBox της εταιρείας, που ξεκίνησε το 2020, είναι μια έκκληση προς τους γονείς να προσφέρουν στα παιδιά μια ευρύτερη γκάμα παιχνιδιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ποικιλομορφία στο παιχνίδι προάγει την κατανόηση του κόσμου γύρω τους από τα παιδιά. Η Mattel αναγνωρίζει τη σημασία της αναπαράστασης της διαφορετικότητας χωρίς αποκλεισμούς, ιδίως δεδομένου ότι τα μισά από όλα τα παιδιά προσδιορίζονται ως εθνικά διαφορετικά.

Ενώ η Mattel εισήγαγε τις πρώτες κούκλες όπως η Christie και η μαύρη Francie στη δεκαετία του 1960, το 1980 αποτέλεσε έτος καμπής με το λανσάρισμα της μαύρης Barbie και μιας σειράς ισπανόφωνων Barbies από το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο και το Περού. Ωστόσο, οι κούκλες αυτές δημιουργήθηκαν με τα ίδια καλούπια και είχαν καυκάσια χαρακτηριστικά. Το 1990, η Mattel το διόρθωσε αυτό κάνοντας τις μαύρες κούκλες Barbie πιο αντιπροσωπευτικές των Αφροαμερικανών.

Η σειρά So In Style εισήγαγε ακόμα πιο διαφορετικές μαύρες Barbie το 2010 και από τότε η Mattel συνέχισε να εξελίσσει τις εκδόσεις της. Η εταιρεία έχει ξεπεράσει τα πρότυπα της βιομηχανίας παιχνιδιών προσφέροντας διαφορετικούς σωματότυπους, ηλικίες και εθνικότητες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατι η Barbie θα φορέσει GAP

Το 2016, η Mattel εισήγαγε μια σειρά από σχήματα σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ψηλών, των μικροκαμωμένων και των καμπυλών. Και το 2018, κυκλοφόρησε τη συλλογή της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με το plus-size μοντέλο Ashley Graham και τη Γαλλίδα σεφ Hélène Darroze σε κούκλες που μοιάζουν πολύ στις πραγματικές τους εκδοχές.

Η νέα σειρά Barbie Fashionistas της Mattel έχει κάνει μεγάλα βήματα στην εκπροσώπηση ατόμων με σωματικές αναπηρίες και δερματικές παθήσεις. Και τώρα, με την προσθήκη της κούκλας Barbie που αντιπροσωπεύει ένα άτομο με σύνδρομο Down, η σειρά γίνεται ακόμη πιο περιεκτική και ποικιλόμορφη. Η δέσμευση της Mattel να γιορτάζει την ένταξη μέσω του παιχνιδιού είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός για την προώθηση της κατανόησης και την οικοδόμηση ενσυναίσθησης.

Με πληροφορίες από CNN

Photo & Video: Mattel

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.