01 Μάι 2024
READING

Το Netflix πουλάει προϊόντα

4 MIN READ

Το Netflix πουλάει προϊόντα

Το Netflix πουλάει προϊόντα

Η ενισχυμένη στρατηγική του Netflix για το merchandise

Ο κολοσσός του streaming, με το να πουλάει προϊόντα που έχουν αναφορές στις σειρές του δεν δημιουργεί απλά ένα νέο και μεγάλο κανάλι εσόδων. Αυτή η στρατηγική κίνηση έχει ως στόχο να φέρει τους θαυμαστές πιο κοντά στις αγαπημένες τους σειρές και ταυτόχρονα να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων του Netflix.

Από το ντεμπούτο της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς Stranger Things το 2016, το Netflix αναγνώρισε τις δυνατότητες της πώλησης προιόντων- branded merchandise. Ο streamer σύναψε με επιτυχία περίπου 75 συνεργασίες με brands για την προώθηση της τρίτης σεζόν της σειράς, συνεργαζόμενος με μεγάλα ονόματα όπως η Coca-Cola και η Baskin Robbins.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Netflix έχει ακόμα δρόμο για να κατακτήσει το live streaming

Έχοντας ως βάση αυτή την επιτυχία, το Netflix έχει επεκτείνει τις προσπάθειές του για merchandising και σε άλλες επιτυχημένες σειρές, όπως το The Witcher, το Bridgerton και το Squid Game. Για να επιδείξει τη δέσμευσή του να επεκταθεί πέρα από μια σειρά, το Netflix ένωσε πρόσφατα τις δυνάμεις του με τη διάσημη μάρκα Lacoste για να κυκλοφορήσει μια συλλογή μόδας τον Απρίλιο.

Αναζητώντας τη διαφοροποίηση

Η επέκταση του δικτύου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Netflix, καθώς η αύξηση των συνδρομητών έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Για να αντιμετωπίσει αυτή την τάση, η εταιρεία αναζητά ενεργά νέες πηγές εσόδων πέρα από τη βασική της δραστηριότητα streaming. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα έσοδα του Netflix παρουσίασαν μια μέτρια αύξηση 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι περιοχές των Η.Π.Α., του Καναδά και της Αυστραλίας σημείωσαν αύξηση 8%.

Το Stranger Things έπαιξε, αναμφίβολα, καθοριστικό ρόλο στην εμπορική στρατηγική του Netflix, λειτουργώντας ως θεμέλιο για τη στρατηγική των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Αξιοποιώντας τη δημοτικότητα του franchise, το Netflix λάνσαρε το δικό του κατάστημα, Netflix.shop, το 2021. Αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα κυκλοφορεί τακτικά και αποκλειστικά, περιορισμένης έκδοσης είδη ένδυσης και προϊόντα lifestyle που συνδέονται με τις σειρές και το εμπορικό σήμα του Netflix.

Εκτός από το δικό του κατάστημα εμπορευμάτων, το Netflix έχει επεκτείνει την παρουσία του στο retail συνεργαζόμενο με τη Walmart. Αρχικά, το Netflix άρχισε να πωλεί τα εμπορεύματά του μέσω του ιστότοπου της Walmart και αργότερα η συνεργασία αυτή επεκτάθηκε σε περισσότερα από 2.400 καταστήματα Walmart τον Οκτώβριο του 2022.

Αγκαλιάζοντας τις συνεργασίες

Καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει την πρόκληση της δημιουργίας νέων brands, όπως το Stranger Things, το Netflix εντείνει τις συνεργασίες του τόσο με καθιερωμένες μάρκες όσο και με νεοφυείς επιχειρήσεις. Απευθυνόμενο σε ένα ευρύ φάσμα συνεργατών, το Netflix στοχεύει να διευρύνει τις προσφορές των προϊόντων του και να επωφεληθεί από τον επεκτεινόμενο κόσμο της ψυχαγωγίας μέσω streaming.

Η κίνηση του Netflix να προχωρήσει σε συνεργασίες με brands όπως η Lacoste αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσής του να αναπτύξει βαθύτερες σχέσεις με τους fans. Το ίδιο φαίνεται και από την πιο πρόσφατη συνεργασία του streamer με τη μάρκα μη αλκοολούχου μπύρας Athletic Brewing για τη δημιουργία τριών co-branded μη αλκοολούχων ζύθων.

Η πρώτη μπύρα, που ονομάστηκε Geralt’s Gold -από τον πρωταγωνιστή του δράματος φαντασίας “The Witcher” του Netflix- είναι διαθέσιμη για αγορά σε επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης στις Η.Π.Α. και στην ιστοσελίδα της Athletic Brewing, για τους επόμενους δύο μήνες περίπου. Το Netflix και η Athletic Brewing σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν δύο ακόμη μη αλκοολούχες μπύρες περιορισμένης έκδοσης.

Από τα dvd στο streaming και το merchandise

Το Netflix άλλαξε τη βιομηχανία του θεάματος για πάντα. Από τον Αύγουστο του 1994, όταν ξεκίνησε ως μια μικρή εταιρεία που παρείχε DVD-by-mail από το Los Gatos της California, μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Τον Απρίλιο του 1998 η ιστοσελίδα του Netflix βγήκε στον αέρα, φέρνοντας την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο το κοινό “καταναλώνει” το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό προϊόν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι διαφημίσεις του Netflix εκτόξευσαν τη μετοχή του

Από τότε το Netflix έχει επεκταθεί και στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου και έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στα μεγαλύτερα βραβεία του Hollywood, κερδίζοντας δύο από τα τρία κορυφαία Emmy και λαμβάνοντας 27 υποψηφιότητες για Oscar. Το Netflix έγινε ο κολοσσός του θεάματος σε όλο το κόσμο.

Και τώρα το merchandise. Ενώ η προώθηση των πωλήσεων παραμένει ένας σημαντικός στόχος, η πρωταρχική εστίαση των συνεργασιών του Netflix είναι να γνωρίσουν τα εμπορικά σήματα σε νέους πελάτες και να καλλιεργήσουν μια αίσθηση “οπαδικής” αγάπης που εκτείνεται πέρα από τις ίδιες τις σειρές. Αξιοποιώντας τη δύναμη της προβολής και δημιουργώντας βαθύτερες συνδέσεις, το Netflix προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του ως ηγέτη στη βιομηχανία streaming.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.