29 Απρ 2024
READING

Ποιο είναι το κλειδί για την αύξηση των μετατροπών στο e-commerce;

4 MIN READ

Ποιο είναι το κλειδί για την αύξηση των μετατροπών στο e-commerce;

Ποιο είναι το κλειδί για την αύξηση των μετατροπών στο e-commerce;

Η δύναμη των εξατομικευμένων εμπειριών στο Checkout

Για τους online retailers, η διαδικασία του checkout θεωρείται συχνά εμπόδιο, με σημαντικό ποσοστό πελατών να μην ολοκληρώνουν τις αγορές τους. Ωστόσο, αντί να χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ως “προβληματική”, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη βελτιστοποίησης για κάθε πελάτη ξεχωριστά. Με την υιοθέτηση προσαρμοσμένων εμπειριών checkout, οι e-retailers μπορούν να ξεκλειδώσουν ένα νέο επίπεδο ικανοποίησης των πελατών και να ενισχύσουν τις μετατροπές.

Το φαινόμενο της “εγκατάλειψης του καλαθιού”

Μια πρόσφατη μελέτη της εταιρείας digital marketing, Adtaxi, έριξε φως στην εκθετική αύξηση των καθημερινών online αγορών μεταξύ των ενηλίκων. Η έρευνα δείχνει ότι η συχνότητα των ηλεκτρονικών αγορών έχει εκτοξευθεί κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 380% τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι 228,9 εκατομμύρια ενήλικες -μόνο στις Η.Π.Α.- πρόκειται να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές φέτος.

Διαβάστε ακόμα: Το online shopping έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα για το ένα τέταρτο των καταναλωτών

Την ίδια στιγμή, όμως, η έρευνα υπογραμμίζει επίσης την επικράτηση της “εγκατάλειψης του καλαθιού”, όπου οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα στο διαδίκτυο αλλά δεν προχωρούν στην ολοκλήρωση της αγοράς. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 88% των συμμετεχόντων παραδέχεται ότι οι άμεσες υπενθυμίσεις ή τα κίνητρα από τις επιχειρήσεις μπορούν να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στα εγκαταλελειμμένα καλάθια. Οι προσφορές για μείωση των τιμών ή παροχή δωρεάν αποστολής αναδεικνύονται ως οι κύριοι λόγοι για την επανεξέταση και την οριστικοποίηση των αγορών.

Εμπειρίες checkout για κάθε κανάλι

Το checkout έχει εξελιχθεί πέρα από τους παραδοσιακούς ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, επεκτεινόμενο σε πλατφόρμες social media, blogs, κωδικούς QR και πολλά άλλα. Για να βελτιστοποιήσουν πραγματικά τη διαδικασία checkout, οι retailers θα χρειαστεί να προσαρμόσουν την εμπειρία ώστε να ταιριάζει με το συγκεκριμένο κανάλι.

Για παράδειγμα, κερδίζοντας την προσοχή των χρηστών του Instagram με checkout με ένα κλικ ή επιτρέποντας γρήγορες αγορές μέσω κωδικών QR για τους καταναλωτές που επισκέπτονται τα καταστήματα. Η αναγνώριση και η προσαρμογή στα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε καναλιού μπορεί να βοηθήσει τους λιανοπωλητές να διατηρήσουν τους πελάτες και να μεγιστοποιήσουν τις μετατροπές.

Προσθέτοντας αξία στο Checkout

Ενώ η εξατομίκευση και οι εμπειρίες που είναι προσανατολισμένες στο εμπορικό σήμα έχουν γίνει ο κανόνας σε όλο το ταξίδι του πελάτη, η διαδικασία πληρωμής συχνά υπολείπεται στην παροχή του ίδιου επιπέδου εξατομίκευσης προσαρμοσμένης στις ανάγκες του πελάτη. Με την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών όπως το “Buy Online, Pick Up In-Store” (BOPIS), κωδικών προσφοράς, συνδρομών και πόντων επιβράβευσης απευθείας στο checkout, οι e-retailers μπορούν να ενισχύσουν την αξία της αγοράς για τους καταναλωτές. Αυτό εξασφαλίζει μια απρόσκοπτη εμπειρία και αυξάνει την πιθανότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Προσαρμογή στις προτιμήσεις πληρωμών

Στο πεδίο των επιλογών πληρωμής, οι καταναλωτές έχουν ποικίλες προτιμήσεις, που κυμαίνονται από υπηρεσίες Buy Now, Pay Later (BNPL) έως ψηφιακά πορτοφόλια, αλλά και παραδοσιακές πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες. Με την κατανόηση και την προσαρμογή στις προτιμήσεις πληρωμής των καταναλωτών, οι retailers μπορούν να δημιουργήσουν μια εμπειρία πληρωμής χωρίς τριβές. Η εμφάνιση σχετικών μεθόδων πληρωμής βάσει παραγόντων όπως η προηγούμενη αγοραστική συμπεριφορά ή ο τύπος συσκευής διασφαλίζει ότι οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν την προτιμώμενη επιλογή πληρωμής, αυξάνοντας την ικανοποίηση και μειώνοντας την εγκατάλειψη του καλαθιού.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα mobile apps;

Η σημασία της βελτιστοποίησης του Mobile Checkout

Με την άνοδο των αγορών μέσω κινητών τηλεφώνων, οι retailers καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας πληρωμής για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου, την απλοποίηση των φορμών και τη βελτιστοποίηση της διάταξης για μικρότερες οθόνες, οι λιανοπωλητές μπορούν να μετριάσουν αυτό το ζήτημα και να κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο των μετατροπών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Αντί, λοιπόν, να χαρακτηρίζουν τη διαδικασία πληρωμής ως “προβληματική”, οι e-retailers χρειάζεται να αναγνωρίσουν τις αναξιοποίητες δυνατότητες των προσαρμοσμένων εμπειριών πληρωμής. Βελτιστοποιώντας τη διαδικασία πληρωμής για τις προτιμήσεις και το αγοραστικό ταξίδι κάθε πελάτη ξεχωριστά, μπορούν να αυξήσουν τις μετατροπές, να βελτιώσουν την ικανοποίηση των πελατών και να αυξήσουν τα έσοδα. Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από την προσέγγιση “one-size-fits-all” και να ξεκλειδώσουμε τη δύναμη των εξατομικευμένων εμπειριών checkout.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.