29 Απρ 2024
READING

Έρχεται MacBook χαμηλού κόστους το 2024;

3 MIN READ

Έρχεται MacBook χαμηλού κόστους το 2024;

Έρχεται MacBook χαμηλού κόστους το 2024;

Η εξέλιξη της Apple: από το Macintosh στις αναμενόμενες καινοτομίες του 2024

Η καινοτομία ήταν πάντα βαθιά συνυφασμένη με το DNA της Apple. Η ιστορία της εταιρείας δείχνει τη διαρκή προσπάθειά της να δημιουργεί προϊόντα που αλλάζουν τα δεδομένα. Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες κυκλοφορίας του, ο πρώτος Mac, που παρουσίασε ο Steve Jobs το 1984, κατέγραψε πωλήσεις 70.000 συστημάτων μόνο στις ΗΠΑ. Αυτή ήταν μόνο η αρχή – από το Macintosh II, το PowerBook Macintosh, μέχρι το εμβληματικό iMac, ο δρόμος της Apple προς την καινοτομία ακολούθησε μια συνεχή ανοδική πορεία.

Η νέα χιλιετία είδε την παρουσίαση του αρχικά μη δημοφιλούς iPod Classic το 2001. Αψηφώντας τους αρχικούς δισταγμούς, ανέβηκε γρήγορα στα charts πωλήσεων, επισκιάζοντας ανταγωνιστές όπως το Nomad Jukebox. Γρήγορα στο 2007, η Apple αναστάτωσε και πάλι τον κόσμο της τεχνολογίας με την παρουσίαση του πρώτου iPhone, μεταμορφώνοντας για πάντα την αλληλεπίδρασή μας με τα τηλέφωνα. Ένα χρόνο αργότερα εγκαινίασε το App store, φτάνοντας πέρυσι να πέρυσι αποφέρει το εντυπωσιακό ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για τους προγραμματιστές.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Apple επισημαίνει την επιτυχία του App Store;

Πρόσφατα, η Apple προκάλεσε αίσθηση στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC) τον Ιούνιο, με την παρουσίαση του πολυαναμενόμενου immersive headset Vision Pro. Η συσκευή, που μοιάζει με φουτουριστικά γυαλιά του σκι, μας συστήνει την νέα επαναστατική εποχή της πληροφορικής που ονομάζεται “spatial computing”.

Με ένα τόσο λαμπρό ιστορικό καινοτομιών και ανατροπών στην αγορά, οι πρόσφατες φήμες θέλουν την Apple να έχει ακόμη έναν άσσο στο μανίκι της για το 2024. Καθώς το Chromebook της Google εδραιώνει τη θέση του στον εκπαιδευτικό τομέα, οι γνώστες του κλάδου υπονοούν ότι η Apple μπορεί να κυκλοφορήσει ένα MacBook χαμηλού κόστους.

Γιατί να το κάνει αυτό η Apple;

– Δυναμική της παγκόσμιας αγοράς φορητών υπολογιστών: Ο απόηχος της πανδημίας είδε μια σημαντική αύξηση στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών, καθώς η απομακρυσμένη εργασία και η διαδικτυακή εκπαίδευση έγιναν ο νέος κανόνας. Με την αγορά σήμερα να βρίσκεται σε ύφεση, λόγω του ότι οι καταναλωτές δεν αλλάζουν συχνά τους φορητούς υπολογιστές τους, ένα MacBook χαμηλού κόστους θα μπορούσε να δώσει το απαραίτητο boost στην Apple για να αναζωογονήσει τις πωλήσεις της.

– Το πλεονέκτημα της Apple Silicon: Η μετάβαση της σειράς υπολογιστών της Apple στα δικά της τσιπ Apple Silicon μπορεί να δώσει στον τεχνολογικό κολοσσό ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Τα τσιπ αυτά δεν είναι μόνο πιο ενεργειακά αποδοτικά και ισχυρά, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στα σχέδια των MacBook. Αυτά τα τσιπ μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά χωρίς να παράγουν υπερβολική θερμότητα, εξαλείφοντας ενδεχομένως την ανάγκη για ανεμιστήρες ψύξης και μειώνοντας το συνολικό κόστος παραγωγής.

– Η επιδίωξη της εκπαιδευτικής αγοράς: Το Chromebook της Google έχει αναμφίβολα βρει τη θέση του στην αγορά των εκπαιδευτικών φορητών υπολογιστών. Με τα iPad της Apple να μην έχουν αποκτήσει τόσο σημαντικό έρεισμα στα σχολεία όσο αναμενόταν, η παρουσίαση ενός προσιτού MacBook θα μπορούσε να είναι η στρατηγική κίνηση της εταιρείας για να κατακτήσει αυτό το κρίσιμο τμήμα.

Διαβάστε ακόμα: Το σίριαλ του εμπορικού σήματος της Apple

Υποθέσεις και στρατηγικές κινήσεις

Φυσικά, στη βιομηχανία της τεχνολογίας, δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλες οι ερευνητικές εργασίες. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, ενώ η Apple πειραματίζεται με αυτό το νέο εγχείρημα, να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της με βάση τη δυναμική της αγοράς ή τις εσωτερικές αξιολογήσεις.

Αν, όμως, οι φήμες επιβεβαιωθούν, το 2024 υπόσχεται να είναι μια χρονιά αντιθέσεων για την Apple. Από τη μία πλευρά, αναμένεται να κυκλοφορήσει το ακουστικό μικτής πραγματικότητας Apple Vision Pro, το οποίο πιθανότατα θα φέρει μια premium τιμή. Από την άλλη, ενδέχεται να παρουσιάσει έναν από τους πιο φιλικούς προς το πορτοφόλι υπολογιστές της.

 

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.