30 Απρ 2024
READING

Μπορεί η Vans να παραμείνει φρέσκια και ανταγωνιστική;

3 MIN READ

Μπορεί η Vans να παραμείνει φρέσκια και ανταγωνιστική;

Μπορεί η Vans να παραμείνει φρέσκια και ανταγωνιστική;

Vans: Αντιμετωπίζοντας τους Γολιάθ των υποδημάτων

Τα Vans αποτελούσαν ανέκαθεν σήμα κατατεθέν της skater κουλτούρας. Σχεδόν από το 1976, δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της Vans, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής παπουτσιών, κατασκεύαζε παπούτσια κυρίως για ομάδες skateboard, surf, snowboard, BMX και motocross. Τα μέλη τους αποτελούσαν το target group της για δεκαετίες.

Πριν από την πανδημία, μάλιστα, τα Vans σημείωναν σταθερά διψήφια ανάπτυξη. Αλλά οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 13% προς το τέλος του 2022 -σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό μόδας, Business of Fashion- σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τον έντονο πληθωρισμό και τον σκληρότερο ανταγωνισμό από ισχυρούς αντιπάλους, όπως η Nike.
Η Vans, κάποτε κυρίαρχη δύναμη στα casual αθλητικά παπούτσια, αντιμετωπίζει πλέον πληθώρα προκλήσεων καθώς οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και ο έντονος ανταγωνισμός αναδιαμορφώνουν τον κλάδο.

Διαβάστε ακόμα: Τα Vans παραδίδουν μαθήματα branding

Η υποχώρηση των πωλήσεων casual παπουτσιών

Οι τάσεις των υποδημάτων στις ΗΠΑ υποδηλώνουν μείωση των πωλήσεων casual παπουτσιών, σύμφωνα με έρευνα της Circana. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023, η αγορά σημείωσε πτώση 3%. Είναι εμφανής η στροφή προς πιο επίσημα και εποχιακά υποδήματα -όπως τα sneakers, τα loafers και οι μπαλαρίνες- ενώ τα παπούτσια για τρέξιμο απολαμβάνουν μια αύξηση 6% στις πωλήσεις κατά την ίδια περίοδο. Τέτοιες μετατοπίσεις δεν προμηνύουν κάτι καλό για τη Vans, γνωστή κυρίως για τις casual αθλητικές της προτάσεις.

Οι οικονομικές δυσκολίες της Vans

Η αμφιταλαντευόμενη ζήτηση έχει επισκιάσει τις οικονομικές επιδόσεις της Vans. Το δεύτερο τρίμηνο της εταιρείας σημείωσε σημαντική πτώση 22%, με τις πωλήσεις να πέφτουν στα 695 εκατομμύρια ευρώ από 892 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Ενισχύοντας την ανησυχία, οι πωλήσεις από την χονδρική στην Αμερική σημείωσαν μια γερή πτώση της τάξης του 40%.

Μια απάντηση στην κρίση

Η Vans δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το ρεύμα, η εταιρεία εξορθολογίζει το απόθεμά της, προετοιμάζεται για την επαναλειτουργία της ιστοσελίδας της και στρέφεται προς προϊόντα υψηλής ζήτησης. Είναι όμως αυτά τα μέτρα αρκετά παραμείνει ανταγωνιστική;

Αντιμετωπίζοντας τους Γολιάθ του ανταγωνισμού

Η Vans δεν παλεύει μόνο με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά και με την είσοδο νέων, ευέλικτων ανταγωνιστών. Brands όπως η HOKA, η APL και η On Racing έχουν εμφανιστεί, προσφέροντας φρέσκα σχέδια και ανταγωνιστικές τιμές. Τέτοιες μάρκες, που συχνά παράγουν σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος, όπως η Κίνα και η Ινδία, αναδιαμορφώνουν το ανταγωνιστικό τοπίο.

Επανεξέταση της εικόνας του brand

Οι αντιλήψεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της μάρκας. Η ανατροφοδότηση από ειδικούς και καταναλωτές υποδηλώνει ένα αυξανόμενο αίσθημα που θεωρεί τη Vans ως μια παλιομοδίτικη ή κλασική μάρκα. Η ζήτηση για ελαφρύτερα, τεχνολογικά προηγμένα υποδήματα, συχνά σε πιο προσιτή τιμή, φέρνει τη Vans σε επισφαλή θέση.

Διαβάστε ακόμα: Τι κρύβεται πίσω από την διεύρυνση του κοινού της Vans;

Τα παπούτσια skate, η ειδικότητα της Vans, αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση. Με μεγάλους παίκτες όπως η Nike, η Adidas και η Puma να ηγούνται των αθλητικών υποδημάτων, η Vans πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διευρύνει τον ορίζοντά της. Η προσθήκη σύγχρονων, τεχνολογικά προηγμένων αθλητικών παπουτσιών που βρίσκουν απήχηση στις τρέχουσες απαιτήσεις των καταναλωτών μπορεί να είναι η απαραίτητη στροφή.

Προσαρμογή ή εξασθένιση

Η Vans βρίσκεται τώρα σε ένα σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα κάνει τώρα θα καθορίσουν αν θα ανακτήσει τη δόξα του παρελθόντος της ή θα επισκιαστεί από νεότερες, πιο ευέλικτες μάρκες. Η προσαρμογή στην τρέχουσα δυναμική της αγοράς δεν είναι απλώς μια επιλογή αλλά μια αναγκαιότητα για το αγαπημένο brand.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.