03 Μάι 2024
READING

Πώς η Gen Z θα δημιουργήσει στο μέλλον της;

4 MIN READ

Πώς η Gen Z θα δημιουργήσει στο μέλλον της;

Πώς η Gen Z θα δημιουργήσει στο μέλλον της;

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της εργασίας, ένα πράγμα έχει γίνει εμφανές: το μέλλον ανήκει στους Gen Z-ers. Με ένα πιεστικό έλλειμμα δεξιοτήτων και με τον μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων να κυμαίνεται πάνω από τα 40 έτη, υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για νέα ταλέντα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Gen Z η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1997 και 2007, είναι έτοιμη να αλλάξει τον τρόπο εργασίας.

Η Gen Z δεν είναι απλώς μια ακόμη ομάδα που εισέρχεται στο εργατικό δυναμικό. Φέρει ένα μοναδικό μείγμα αξιών, προσδοκιών και προοπτικών που θα έχει βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας και ευημερίας των εταιρειών.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Gen Z αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας;

Επαναπροσδιορίζοντας την εταιρική αυθεντικότητα

Για τη γενιά Z, οι μέρες που μια εταιρεία αξιολογούνταν αποκλειστικά με βάση την οικονομική της υγεία ή την παρουσία της στην αγορά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτή η γενιά ψάχνει βαθύτερα. Βασίζονται στις μαρτυρίες των εργαζομένων, εξετάζουν προσεκτικά τις διαδικτυακές κριτικές και αξιολογούν το ψηφιακό αποτύπωμα της εταιρείας για να μετρήσουν την αυθεντικότητα. Γι’ αυτούς, η δέσμευση μιας εταιρείας για τις αξίες της, ιδίως στους τομείς της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ποικιλομορφίας, της ισότητας και των περιβαλλοντικών ανησυχιών, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κριτήριο.

Ισότητα πέρα από τους μισθούς

Η παραδοσιακή ιδέα της δικαιοσύνης – ίση αμοιβή για ίση εργασία – αποτελεί το βασικό όριο για τους Gen Z-ers. Η ιδέα τους για τη δικαιοσύνη επεκτείνεται σε σαφείς δεσμεύσεις για ευκαιρίες ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς προκαταλήψεις και ισότιμη πρόσβαση στη μάθηση και την επαγγελματική ανάπτυξη. Γι’ αυτούς, η κουλτούρα ενός οργανισμού δεν ορίζεται μόνο από τις εταιρικές πολιτικές, αλλά αφορά τη συνεπή δικαιοσύνη από την αίθουσα συνεδριάσεων μέχρι τη γραμμή παραγωγής.

Διαμόρφωση της εργασίας σύμφωνα με τη ζωή

Σε αντίθεση με την έννοια της “ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής”, η Gen Z επιδιώκει την αρμονία μεταξύ εργασίας και ζωής. Τα μέλη της οραματίζονται μια σταδιοδρομία που ενσωματώνεται απρόσκοπτα με τις αξίες, τα πάθη και τις φιλοδοξίες του τρόπου ζωής τους. Πρόκειται για μια γενιά που βλέπει την παραγωγικότητα ως ολιστική συμβολή σε έναν οργανισμό, επιθυμώντας ρόλο στη λήψη αποφάσεων, στις επιχειρησιακές στρατηγικές και σε ένα φιλικό προς την τεχνολογία χώρο εργασίας.

Επανεξετάζοντας τα βασικά θεμέλια της μεταποίησης

Για να αξιοποιήσουν το δυναμικό της γενιάς Z οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια αλλαγή παραδείγματος σε τρεις κρίσιμους τομείς:

– Δυναμική των ταλέντων: Πέρα από την απλή πρόσληψη, η εστίαση μετατοπίζεται στην διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που δεν είναι μόνο ευέλικτο και χωρίς αποκλεισμούς αλλά και προοδευτικό. Η κατανόηση του συστήματος αξιών των Gen Ζ-ers, από τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκονται με την εργασία έως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις ανταμοιβές, είναι θεμελιώδους σημασίας.

– Τεχνολογική εξέλιξη: Με νοοτροπία ψηφιακής καταγωγής, η Gen Z αναζητά αποτελεσματικές, φιλικές προς τον χρήστη τεχνολογικές λύσεις. Οι εταιρείες καλούνται να αναβαθμίσουν την τεχνολογική τους υποδομή, εξασφαλίζοντας μια ρευστή μετάβαση μεταξύ των προσωπικών και επαγγελματικών τεχνολογικών αλληλεπιδράσεων της Gen Z.

– Ηθική ηγεσία: Το κέρδος δεν είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας της αξίας μιας εταιρείας για την Gen Z. Η γενιά αυτή δίνει έμφαση στην ηθική στάση μιας εταιρείας και στη δέσμευσή της για κοινωνική ευθύνη. Αναμφίβολα, η αφοσίωση μιας εταιρείας στους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς στόχους (ESG) είναι εξίσου σημαντική για την Gen Z με τις οικονομικές επιδόσεις της.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Κοιτάζοντας μπροστά

Με την Gen Z να έρχεται στον ορίζοντα, οι εταιρείες έχουν μια χρυσή ευκαιρία. Αυτή η γενιά δεν είναι απλώς μια δεξαμενή ταλέντων – είναι δυνητικοί παίκτες που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι. Ευθυγραμμιζόμενες με τις αξίες τους -αυθεντικότητα, ισότητα, τεχνολογική ενσωμάτωση και κοινωνική ευθύνη- οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν το κύμα της αλλαγής και να τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή μιας νέας, δυναμικής εποχής .

 

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.