02 Μάι 2024
READING

Όταν το νόμιμο συγκρούεται με το ηθικό: η περίπτωση Adidas-Ye(Kanye West)

3 MIN READ

Όταν το νόμιμο συγκρούεται με το ηθικό: η περίπτωση Adidas-Ye(Kanye West)

Όταν το νόμιμο συγκρούεται με το ηθικό: η περίπτωση Adidas-Ye(Kanye West)

Η πρωτοφανής ρήτρα της Adidas

Πριν από μία δεκαετία, η Adidas και ο διάσημος ράπερ και σχεδιαστής Kanye West, γνωστός ως Ye, υπέγραψαν ένα συμβόλαιο, από το οποίο ο Ye έγινε δισεκατομμυριούχος, χάρη στα εξαιρετικά υψηλά δικαιώματα (15%) από τις πωλήσεις του Yeezy.

Όμως, μια περίεργη ρήτρα στο συμβόλαιο τράβηξε την προσοχή του κοινού, προκαλώντας συζητήσεις γύρω από την ηθική, τη νομιμότητα και την ευαισθησία σε θέματα ψυχικής υγείας στο πλαίσιο εταιρικών συνεργασιών.

Διαβάστε ακόμα: Το “διαζύγιο” της Adidas με τον Ye φαίνεται ότι θα της στοιχίσει ακριβά

Μια ασυνήθιστη ρήτρα

Το 2016, κατά τη διάρκεια διαπραγμάτευσης για την επέκταση του συμβολαίου, η Adidas ενσωμάτωσε μια ρήτρα, η οποία προέβλεπε διάφορους λόγους που θα οδηγούσαν σε καταγγελία του συμβολαίου από την πλευρά της. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, η συμφωνία θα ακυρωνόταν στην περίπτωση που ο Ye καταδικαζόταν σε κακούργημα, πτώχευε ή συμπεριφερόταν με τρόπο που δυσφημούσε, περιφρονούσε ή προκαλούσε σκάνδαλο και βλάβη στη φήμη της Adidas. Αυτού του είδους οι ρήτρες αποτελούν συνηθισμένες πρακτικές που αποσκοπούν στην προστασία της φήμης μιας μάρκας.

Υπήρχε ωστόσο και κάτι ακόμη, που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο: το συμβόλαιο μπορούσε να καταγγελθεί εάν ο Ye αναζητούσε θεραπεία ψυχικής υγείας ή θεραπεία από κατάχρηση ουσιών για 30 συνεχόμενες ημέρες. Αυτό σήμαινε ότι η συμμετοχή του σε θεραπευτικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα υπέρογκα κέρδη και τη συνεργασία του με την Adidas.

Σύγκρουση νομιμότητας και ηθικής 

Αν και η ρήτρα αυτή είναι νόμιμη, προκαλεί ξανά μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο το νόμιμο είναι και ηθικό. Η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική για να “εμποδίζεται” από ένα συμβόλαιο.

Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της επέκτασης του συμβολαίου, ο Ye έκανε γνωστό ότι πάσχει από διπολική διαταραχή και 4 χρόνια μετά μοιράστηκε πως έχει προβλήματα αλκοολισμού. Η συνεργασία μεταξύ του Ye και της Adidas άντεξε μέχρι που οι δημόσιες αντιπαραθέσεις του ράπερ – συμπεριλαμβανομένων αντισημιτικών σχολίων – οδήγησαν την Adidas να καταγγείλει το συμβόλαιο. Η εταιρεία διατήρησε το νομικό πλεονέκτημα, καθώς αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της συνεργασίας λόγω αυτών των αντιπαραθέσεων.

Προβληματισμοί

Νομικοί και εμπειρογνώμονες του κλάδου επισημαίνουν ότι είναι ασυνήθιστο να υπάρχει ρήτρα που συνδέει τη θεραπεία ψυχικής υγείας με την εγκυρότητα ενός συμβολαίου. Η περίπτωση της Adidas φαίνεται να είναι η μοναδική που είδε το φως της δημοσιότητας. Παρόλο που το συμβόλαιο περιλάμβανε και άλλους λόγους, περισσότερο συνηθισμένους, για την καταγγελία της συνεργασίας, το είδος της ρήτρας που χρησιμοποιήθηκε δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το πώς οι εταιρείες προσεγγίζουν και διαχειρίζονται τα θέματα ψυχικής υγείας στις πρακτικές τους – ιδίως όταν αυτές αφορούν δημόσια πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Adidas μηνύει τον Ye;

Δεδομένου του ιστορικού του Ye με αντισημιτικά σχόλια και ασταθή συμπεριφορά, είναι άξιο απορίας το πώς η συμμετοχή του σε θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχικής υγείας θα μπορούσε να βλάψει την Adidas. Μέχρι το 2016, ο Ye είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για ποινικά αδικήματα και δημόσια σκάνδαλα.

Φυσικά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο της εν λόγω ρήτρας στην απόφαση του Ye να αναζητήσει ή όχι θεραπεία, ωστόσο η ύπαρξή της στο συμβόλαιο εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Και, σίγουρα, μας κάνει να σκεφτούμε ξανά, αν τα συμβόλαια αυτά λειτουργούν προς το βέλτιστο συμφέρον και των δυο μερών. 

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.