02 Μάι 2024
READING

Είναι το Metaverse το μέλλον του branding;

4 MIN READ

Είναι το Metaverse το μέλλον του branding;

Είναι το Metaverse το μέλλον του branding;

Μπορεί η εικονική μόδα να επηρεάσει τις επιλογές στον πραγματικό κόσμο;

Η ψηφιακή σφαίρα, και ιδιαίτερα το metaverse, γίνεται γρήγορα αναπόσπαστο μέρος των στρατηγικών marketing των εμπορικών σημάτων. Μια πρόσφατη έκθεση από την πλατφόρμα παιχνιδιών, Roblox, με τίτλο “Digital Expression, Fashion & Beauty Trends”, αποτυπώνει τον αντίκτυπο αυτών των εικονικών εγχειρημάτων στις πραγματικές καταναλωτικές συνήθειες, ιδίως μεταξύ της Gen-Z.

Η έκθεση της Roblox, η οποία βασίζεται σε μια έρευνα σε πάνω από 1.500 μέλη της Gen-Z στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζει τη σημαντική επιρροή αυτής της δημογραφικής ομάδας στον ψηφιακό χώρο. Οι προτιμήσεις και οι συμπεριφορές της Gen-Z στο metaverse καθορίζουν τις τάσεις και υπαγορεύουν τις στρατηγικές κινήσεις των μεγάλων brands.

Διαβάστε ακόμα: Η H&M μπαίνει στο Roblox με το “Loooptopia”

Διασταύρωση ψηφιακού και φυσικού κόσμου

Ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζει τη συγχώνευση εικονικών και πραγματικών εμπειριών. Περίπου το 84% των Gen Z-ers εξέφρασαν την τάση να φορούν στην πραγματική ζωή τα ίδια brands που επιλέγουν για τα avatar τους στο metaverse. Η τάση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην αφοσίωση στις μάρκες, δείχνοντας πώς οι προτιμήσεις στους ψηφιακούς χώρους επηρεάζουν τις πραγματικές αποφάσεις των καταναλωτών.

Με το Roblox να διαθέτει 70,2 εκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες, οι δυνατότητες αύξησης των εσόδων είναι ολοφάνερες. Και παρόλο που η Gen-Z έχει επί του παρόντος μικρότερη αγοραστική δύναμη σε σύγκριση με τους millennials, η σταθερή αφοσίωσή τους στις μάρκες θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια, καθώς η αγοραστική τους ικανότητα αυξάνεται.

Το παράδειγμα της Gucci

Ένα χαρακτηριστικό success στη γεφύρωση του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου της μόδας είναι η Gucci. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα του Business of Fashion, είναι το δεύτερο αγαπημένο fashion brand μεταξύ της γενιάς Z, μετά τη Nike (η οποία επίσης δραστηριοποιείται στο μετασύμπαν). Οι ψηφιακές πρωτοβουλίες της Gucci, με πιο πρόσφατη την εικονική έκδοση της έκθεσης Gucci Cosmos στο The Sandbox, έχουν ενισχύσει την απήχησή της στο νεανικό κοινό.

Επιπλέον, η μόνιμη παρουσία της μάρκας στην πλατφόρμα Roblox μέσω του Gucci Town, μιας εικονικής πόλης που ενσωματώνει το ήθος και την αισθητική της μάρκας, εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία της στο ψηφιακό τοπίο της μόδας.

Η άνοδος της ψηφιακής μόδας και ομορφιάς

Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, την αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακά είδη μόδας και ομορφιάς. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, η εκδήλωση Roblox της Gucci, η οποία προσέφερε 10.000 δωρεάν ψηφιακά αντικείμενα, είδε τα αντικείμενα αυτά να “εξαφανίζονται” σε λιγότερο από μία ώρα.

Αυτός ο ενθουσιασμός επεκτείνεται και στον τομέα της ομορφιάς, με σημαντική ενασχόληση με τα εικονικά χτενίσματα και το μακιγιάζ, αναδεικνύοντας μια αναπτυσσόμενη αγορά για εικονικά προϊόντα ομορφιάς. Συγκεκριμένα, το 2022, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στην αγορά ψηφιακών χτενισμάτων για avatar, με πάνω από 139 εκατομμύρια συναλλαγές, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, πάνω από 7,3 εκατομμύρια χρήστες έχουν αγοράσει πέντε ή περισσότερα από αυτά τα ψηφιακά χτενίσματα.

Κορυφαία beauty brands, όπως η Fenty Beauty, η Maybelline και η Givenchy Beauty, αναγνώρισαν αυτή την ευκαιρία και ξεκίνησαν τις δικές τους ενεργοποιήσεις metaverse. Αυτές οι πρωτοβουλίες ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη επιθυμία για εξατομικευμένες και μοναδικές ψηφιακές εμπειρίες ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Roblox είναι ό,τι πιο κοντινό έχουν οι marketers στο Web3

Με την πρόβλεψη, μάλιστα, ότι η αγορά ομορφιάς θα φτάσει περίπου τα 540 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027, οι οικονομικές δυνατότητες του metaverse είναι τεράστιες. Οι μάρκες που “παντρεύουν” με επιτυχία τις φυσικές και ψηφιακές στρατηγικές τους θα επωφεληθούν σημαντικά από αυτή την επέκταση.

Η γοητεία της ψηφιακής αποκλειστικότητας

Στον ψηφιακό κόσμο, η γοητεία της αποκλειστικότητας και της μοναδικότητας είναι εξίσου ισχυρή όπως και στον φυσικό κόσμο. Τα ψηφιακά αντικείμενα περιορισμένης έκδοσης, παρά τις υψηλές τιμές, έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως συμβαίνει και με τα σπάνια και αποκλειστικά φυσικά αντικείμενα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα Monstercat Ruby Pendant που πωλήθηκε στο Roblox, το οποίο κόστισε 9.400 ευρώ, αναδεικνύοντας την υψηλή αξία που παρουσιάζουν τα ξεχωριστά ψηφιακά αντικείμενα.

Μια νέα εποχή για τα brands

Οι πληροφορίες από την έκθεση της Roblox δείχνουν μια νέα εποχή στην αλληλεπίδραση των εμπορικών σημάτων, όπου τα όρια μεταξύ ψηφιακού και φυσικού πεδίου συγχωνεύονται όλο και περισσότερο. Οι μάρκες που “βουτάνε” στο μετασύμπαν και διαχειρίζονται επιδέξια αυτόν το συνδυασμό δεν ενισχύουν απλώς την ελκυστικότητά τους στους Gen Z-ers, αλλά ανοίγουν επίσης το δρόμο για τις μελλοντικές αλληλεπιδράσεις των καταναλωτών σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ψηφιοποιημένος.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.