30 Απρ 2024
READING

My Market: Το επενδυτικό πλάνο, η νέα ταυτότητα και η στρατηγική για τα καταστήματα γειτονιάς

6 MIN READ

My Market: Το επενδυτικό πλάνο, η νέα ταυτότητα και η στρατηγική για τα καταστήματα γειτονιάς

My Market: Το επενδυτικό πλάνο, η νέα ταυτότητα και η στρατηγική για τα καταστήματα γειτονιάς

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου METRO για την τετραετία 2023-2026.

Σε αυτό, έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί επεκτατική πολιτική για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ακόμα πιο ισχυρή παρουσία στην αγορά και την διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου. Σε ότι αφορά τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του Ομίλου, ο κύκλος εργασιών για το 2023 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα €1.580 εκατ., ενώ αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας.

Το δίκτυο των My market θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια κυρίως μέσω της ανάπτυξης των My market Local, καθώς μέχρι το 2025 προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 80 καταστήματα. Ειδικότερα, για το 2023 αναμένεται να λειτουργήσουν 25 νέα καταστήματα – τα περισσότερα Mymarket local – με τη μέθοδο franchising.

Στον σχεδιασμό ανάπτυξης των METRO Cash & Carry έχει προβλεφθεί ακόμα 1 dark store και 3 hubs, ενώ η συνεχής άνοδος του τουρισμού στη χώρα, εκτιμάται να έχει περαιτέρω θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της αλυσίδας.


Στο επίκεντρο βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός

Στο επίκεντρο του επενδυτικού πλάνο βρίσκεται η βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η εφοδιαστική αλυσίδα ενισχύθηκε σημαντικά με την ανακαίνιση και επέκταση του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος. Η νέα εγκατάσταση είναι υπερσύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον και βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης. Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουν εφαρμοστεί καινοτόμες λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Στοχεύοντας στην ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο στον κλάδο, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν εγκατασταθεί 97 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 25MW, που θα εξασφαλίζουν το 30% των ενεργειακών απαιτήσεων της εταιρείας. Η επένδυση συνολικού ύψους €18 εκατ., δανειοδοτείται κατά 50% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτεραιότητα αποτελεί και ο Ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς η πρόκληση για τη METRO είναι, σταδιακά, κάθε πόστο εργασίας να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες παροχής πληροφοριών και ψηφιακής εξυπηρέτησης, αναβαθμίζοντας την εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων και την εμπειρία των πελατών.

Franchise: Στόχος τα 280 καταστήματα σε βάθος 10ετίας

Πολύ σημαντική θέση στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Μetro είναι και η είσοδος των καταστημάτων My Market στον τομέα του Franchise υπό την ταμπέλα «Μy Market Local».

To συγκεκριμένο project έχει μπει σε εφαρμογή ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2022 (αν και το πρώτο κατάστημα άνοιξε το 2021 στην Κυψέλη) και έρχεται να ικανοποιήσει από την μία πλευρά τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών, κι από την άλλη, την προσπάθεια του Ομίλου να διευρύνει την παρουσία του και το μερίδιό του στην αγορά, καθώς, μέσα από τα σημεία franchise ο Όμιλος ΜΕΤRO σκοπεύει να αναπτυχθεί και σε περιοχές στις οποίες δεν διαθέτει την επιθυμητή κάλυψη, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη.

Τα My market Local, επικεντρώνονται στην εγγύτητα και την ευκολία, τόσο για τον επιχειρηματία που θα προχωρήσει στην επένδυση, όσο και για τον καταναλωτή που θα επιλέξει το κατάστημα για τις αγορές του, διατηρώντας παράλληλα τη διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει η αλυσίδα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι ο σεβασμός στον πελάτη-καταναλωτή που μπορεί κανείς να βρει στη συγκεκριμένη αλυσίδα.

Ένα σημείο που μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς υποψήφιους επιχειρηματίες από το να προχωρήσουν στο άνοιγμα ενός καταστήματος franchise είναι συνήθως το υψηλό κόστος προκειμένου να παραλάβουν την επιχείρηση «με το κλειδί στο χέρι». Κι εδώ ο Όμιλος Metro έρχεται να δώσει την λύση, αφού αναλαμβάνει την χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέρους της απαιτούμενης επένδυσης, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται σε εφικτά και διαχειρίσιμα επίπεδα.

Aναλυτικότερα, το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 260.000 ευρώ για ένα κατάστημα το οποίο έχει μέγεθος συνήθως από 120 έως 200 τμ. Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 100%, ενώ το χρονικό διάστημα αποπληρωμής είναι τα δέκα χρόνια. Σημειώνεται ότι το κόστος του αρχικού εμπορεύματος αποτελεί άμεση υποχρέωση του επιχειρηματία και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 60.000 ευρώ.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν royalties, ενώ στο κόστος περιλαμβάνεται και ένα ποσό για την προώθηση του καταστήματος τον πρώτο μήνα λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Metro προσφέρει την μακρόχρονη εμπειρία του στους νέους συνεργάτες της, αναλαμβάνοντας την έρευνα και αξιολόγηση της αγοράς όπως και την εύρεση και κατασκευή του καταστήματος. Με λίγα λόγια, ο επιχειρηματίας παραλαμβάνει μία επιχείρηση έτοιμη προς λειτουργία, με το κλειδί στο χέρι.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της METRO, μέσα από τα 45 χρόνια επιτυχημένης δραστηριοποίησης, διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ευέλικτο και παράλληλα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό μοντέλο franchise το οποίο στηρίζεται στους εξής πυλώνες:

  • Ευκολία υλοποίησης. Η εταιρεία αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης επένδυσης για ένα κατάστημα My market Local,
  • Είναι το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς.
  • Έχει σύγχρονο, φιλικό και πάνω απ’ όλα λειτουργικό χαρακτήρα.
  • Έχει στόχο την κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών των πελατών.
  • Βρίσκεται σε κεντρικά σημεία περιοχών, με έντονη κίνηση και εύκολη πρόσβαση, κοντά σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, ΜΜΜ κλπ.
  • Το μέγεθός του κυμαίνεται μεταξύ 120-200 τ.μ. στο ενιαίο επίπεδο ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο.
  • Παρέχει 3.000 έως 4.500 ενεργούς κωδικούς.
  • Δυνατότητα λειτουργίας με διευρυμένο ωράριο και Κυριακές.
  • Παροχή συνεχούς εκπαίδευσης, προόδου, συμβουλευτικής στήριξης, βελτίωσης και ανάπτυξης του συστήματος λειτουργίας.

Το άνοιγμα αυτού του νέου concept επιταχύνθηκε στο β’ εξάμηνο, πλησιάζοντας τον στόχο των 20 σημείων μέχρι τέλος του 2023, ενώ στόχος είναι του χρόνου το άνοιγμα 20-25 καταστημάτων τουλάχιστον, ενώ πρόθεση της Metro είναι σε βάθος πενταετίας να ανοίξει 150 σημεία και σε βάθος δεκαετίας 280.

H συνεργασία με τις επιγραμμικές πλατφόρμες και η υπηρεσία «Speedy»

Σημαντικό ρόλο στη σημερινή εποχή, ειδικά από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το eshop.mymarket.gr είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα με το μεγαλύτερο καλάθι, κατά 5,99€ υψηλότερο από τον μέσο όρο του ανταγωνισμού, ενώ σήμερα εξυπηρετεί 4 φορές περισσότερες παραγγελίες από την έναρξη της υπηρεσίας, τον Οκτώβριο του 2018.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που καλύπτει όλο το φάσμα των παραδόσεων. Από τη συνήθη on line εμπειρία και τη συνεργασία με τις επιγραμμικές πλατφόρμες (η συνεργασία με την Wolt μετράει σχεδόν δύο χρόνια), μέχρι και το δικό του quick delivery, με την ονομασία «Speedy», προσφέροντας omnichannel εξυπηρέτηση στους πελάτες της αλυσίδας με μια μικρή χρέωση ύψους 3 ευρώ

H νέα «ταυτότητα» των My Market

Τέλος, στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθείται, τα My market πρόσφατα επανατοποθετήθηκαν στην αγορά του λιανεμπορίου και επανασυστήθηκαν στο καταναλωτικό κοινό με νέα καμπάνια, νέα εταιρική ταυτότητα και νέο μήνυμα: ΜΑΖΙ, ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΓΑΠΑΣ. Με αυτό το μήνυμα δίνουν μία υπόσχεση: Να δημιουργούν αξία για τον καταναλωτή και να βρίσκονται δίπλα του.

Η υπόσχεση αυτή γίνεται αποστολή και χτίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις επιθυμίες των καταναλωτών διαχρονικά: φρεσκάδα και ποιότητα προϊόντων – αλλά πάντα με – φιλική, ζεστή, ανθρώπινη εξυπηρέτηση.

Η λέξη «μαζί» κάνει τα My market συνοδοιπόρο των καταναλωτών στο αγοραστικό τους ταξίδι. Για να το πετύχουν αυτό, προσφέρουν καθημερινά φρέσκα προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, εξασφαλίζοντας ποικιλία σε προσιτές τιμές. Μέσα από τη φρεσκάδα και την ποιότητα των νωπών προϊόντων δημιουργείται μία καθημερινή σχέση αξιοπιστίας με τους πελάτες της αλυσίδας που σταδιακά γίνεται εμπειρία αγορών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.