30 Απρ 2024
READING

Άρωμα: κάτι περισσότερο από απλό δώρο

3 MIN READ

Άρωμα: κάτι περισσότερο από απλό δώρο

Άρωμα: κάτι περισσότερο από απλό δώρο

Η προσφορά ενός αρώματος για δώρο χρονολογείται αιώνες πίσω. Στους αρχαίους πολιτισμούς, τα αρώματα θεωρούνταν θεϊκά δώρα, χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες και προσφέρονταν σε θεότητες. Με τον καιρό, εξελίχθηκαν σε μια πιο προσωπική χειρονομία, έγιναν σύμβολο στοργής και εκτίμησης. Στη βικτωριανή εποχή, ήταν δημοφιλή χριστουγεννιάτικα δώρα σε περίτεχνα, χειροποίητα μπουκάλια. Μια παράδοση που συνεχίστηκε, με τα αρώματα να αποτελούν μία από τις κύριες επιλογές για  χριστουγεννιάτικα δώρα.

Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος, η βιομηχανία αρωμάτων ανθίζει με τα νούμερα των πωλήσεων να εκτινάσσονται στα ύψη. Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αγορά αρωμάτων έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το 2022, ο κλάδος σημείωσε αύξηση 15% στις πωλήσεις μόνο τον Δεκέμβριο, αποδεικνύοντας ότι τα αρώματα εξακολουθούν να γοητεύουν και να προτιμώνται ως ένα πολύτιμο δώρο.

Τα αρώματα πουλάνε τα Χριστούγεννα

Οι διαφημιστικές καμπάνιες αρωμάτων κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου είναι απόδειξη για το ότι έλκουν διαχρονικά τους καταναλωτές. Η καμπάνια για το Νο.5 της Chanel, σημείωσε αύξηση 25% στις πωλήσεις κατά την περίοδο των περσινών Χριστουγέννων. Το ίδιο και η καμπάνια J’adore του Dior, που συνδύασε την κομψότητα με την αίσθηση του γλεντιού και ενίσχυσε σημαντικά την προβολή και τις πωλήσεις της μάρκας.

Οι μάρκες αρωμάτων είναι γνωστό ότι αυξάνουν σημαντικά τις διαφημιστικές δαπάνες τους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Υπολογίζεται ότι τα κορυφαία brands διαθέτουν έως και το 40% του ετήσιου προϋπολογισμού μάρκετινγκ στις εορταστικές καμπάνιες, έχοντας αντιληφθεί τον κρίσιμο αντίκτυπο αυτής της περιόδου στα ετήσια έσοδα.

Διάσημοι αρωματοποιοί, των οποίων η δημιουργικότητα και προσφορά έχουν οδηγήσει σε άνθιση την παγκόσμια αγορά αρωμάτων, εξηγούν τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτό. Το άρωμα τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς ένα δώρο, είναι ένα προσωπικό ταξίδι τυλιγμένο με όμορφο αμπαλάζ. Συμβολίζει τις αναμνήσεις και την υπόσχεση για νέα ξεκινήματα. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το παρόν, αλλά αυτό που θα αποτελέσει μια μελλοντική ανάμνηση.

Παρά τη γενική κάμψη των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο του 2023, η βιομηχανία αρωμάτων παραμένει ανθεκτική. Η μοναδική θέση που κατέχουν ως ένα πολύ προσωπικό – και παραδοσιακό δώρο, σε συνδυασμό με το καινοτόμο μάρκετινγκ, φέρνει τα αρώματα σε ικανή θέση να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις πιο αποτελεσματικά από άλλα προϊόντα.

Τα Harrods, το γνωστό πολυτελές κατάστημα του Λονδίνου έχει ήδη από το 2004, ιδρύσει το Roja Dove Haute Parfumerie, έναν προορισμό ορόσημο για τους λάτρεις των αρωμάτων από όλο τον κόσμο. Το εγχείρημα αυτό που αποτέλεσε το πρώτο concept Haute Parfumerie στον κόσμο, βραβεύτηκε το 2020 από τη Walpole ως μέρος της Power List της.

Άρωμα και στα κεριά

Παράλληλα με τα αρώματα, μια ακόμα τάση φαίνεται να αναδεικνύεται χρόνο με το χρόνο. Κι αυτή δεν είναι άλλη, από τα αρωματικά κεριά. Η τάση για εκλεπτυσμένα αρώματα βρίσκεται σε σταθερή άνοδο καθώς αποτελούν δημοφιλή δώρα και αντανακλούν την επιθυμία των ανθρώπων για αρώματα χώρου που βελτιώνουν την εσωτερική ατμόσφαιρα.

Αρωματικά κεριά με essence Χριστουγέννων ετοιμάζονται να λανσαριστούν και αυτό τον Δεκέμβριο, με σκοπό να γεμίσουν τα σπίτια μυρωδιές που θυμίζουν γιορτές. Κεριά που ξυπνούν αναμνήσεις και συμβολίζουν την αγάπη για την εορταστική περίοδο -άρωμα πεύκου, τζίντζερ, κανέλας και μπαχαρικών κυριαρχούν στις προτιμήσεις.

Ειδικοί στην τέχνη των αρωμάτων προβλέπουν ότι το μέλλον του λιανικού εμπορίου αρωμάτων τα Χριστούγεννα βρίσκεται στις εξατομικευμένες εμπειρίες. Οι μάρκες που μπορούν να δημιουργήσουν μια συναισθηματική σύνδεση, να προσαρμόσουν αρώματα σε ιστορίες και αναμνήσεις, θα έχουν βαθιά απήχηση στους καταναλωτές και θα αποτελούν κάτι περισσότερο από ένα απλό δώρο. Η δημιουργία αρωμάτων που μιλάνε στην καρδιά και όχι μόνο στις αισθήσεις, φαίνεται πως συνεχίζουν να μαγεύουν τους καταναλωτές από γενιά σε γενιά, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.