01 Μάι 2024
READING

Πώς μια τεχνολογική starup αλλάζει το παιχνίδι της πιστοποίησης διαμαντιών

4 MIN READ

Πώς μια τεχνολογική starup αλλάζει το παιχνίδι της πιστοποίησης διαμαντιών

Πώς μια τεχνολογική starup αλλάζει το παιχνίδι της πιστοποίησης διαμαντιών

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στους πολύτιμους λίθους

Στην καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου, μια πρωτοποριακή καινοτομία αλλάζει τον κόσμο των πολύτιμων λίθων. Η Opsydia, μια δυναμική startup που “γεννήθηκε” στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φέρνει μια νέα τεχνολογία στην πιστοποίηση διαμαντιών – το “nano-ID”.

Αυτό το τεχνολογικό “θαύμα” περιλαμβάνει την εγγραφή σχεδόν αόρατων κωδικών στο εσωτερικό των διαμαντιών, προσφέροντας μια ισχυρή λύση στις παμπάλαιες ανησυχίες για τη γνησιότητα των διαμαντιών και την ηθική τους προέλευση.

Διαβάστε ακόμα: Amazon, Prada και Microsoft στη μάχη κατά των απομιμήσεων

Η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τα Nano-IDs

Τα nano-IDs είναι μια σειρά από μικροσκοπικές κουκκίδες, τοποθετημένες μόλις στο πέμπτο του χιλιοστού κάτω από την επιφάνεια του διαμαντιού. Οι κουκκίδες αυτές συνθέτουν έναν κωδικό που συνδέεται με επίσημα έγγραφα πιστοποίησης ή με ψηφιακά αρχεία – blockchain. Αυτές οι επιγραφές απαιτούν μεγέθυνση 200Χ ή περισσότερο για να γίνουν ορατές κι έτσι δεν επηρεάζουν την ποιότητα του πολύτιμου λίθου.

Αυτή η μέθοδος είναι πολύ καλύτερη και ασφαλέστερη από τους παλαιότερους τρόπους σήμανσης των διαμαντιών στην επιφάνεια, οι οποίοι ήταν πιο εύκολο να παραποιηθούν ή να κάνουν ζημιά στο διαμάντι. Η τεχνολογία αυτή εξασφαλίζει έτσι υψηλότερο βαθμό ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα διαμαντιών, ευθυγραμμιζόμενη με τις παγκόσμιες προσπάθειες εξάλειψης ζητημάτων όπως τα “ματωμένα” διαμάντια.

Πέρα από τα κοσμήματα: Ευρύτερες εφαρμογές και μελλοντικές δυνατότητες

Αν και στοχεύει πρωτίστως στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας κοσμημάτων, η τεχνολογία της Opsydia έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Είναι τόσο ακριβής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και με άλλους ενδιαφέροντες τρόπους. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει στην κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούν διαμάντια, ή ακόμη και να διαδραματίσει ρόλο στον αναπτυσσόμενο τομέα της κβαντικής πληροφορικής. Με τη δυνατότητα δημιουργίας μικροσκοπικών ηλεκτρικών κυκλωμάτων μέσα σε ένα διαμάντι, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η ανίχνευση σωματιδίων υψηλής ενέργειας και σε εξελιγμένα εργαλεία μέτρησης.

Παρά τις υποσχέσεις, υπάρχουν δυσκολίες, ιδίως όσον αφορά την ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στις πολύπλοκες -και συχνά αδιαφανείς- παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες πολύτιμων λίθων. Επιπλέον, καθώς η τεχνολογία των Nano-IDs εφαρμόζεται επί του παρόντος σε γυαλισμένους και κομμένους λίθους, η έρευνα συνεχίζεται για την επέκταση της εφαρμογής της σε ακατέργαστα, μη κομμένα διαμάντια.

Η τεχνολογική υπεράσπιση της αυθεντικότητας

Η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα αποτελούν πλέον μείζον θέμα στην αγορά κοσμημάτων και στην ευρύτερη αγορά πολυτελείας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν προϊόντα που προέρχονται από ηθικές πηγές και μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι είναι γνήσια. Για το λόγο αυτό, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την τεχνολογία που μπορεί να εξετάσει, να επιβεβαιώσει και να εντοπίσει την προέλευση των διαμαντιών και άλλων πολύτιμων λίθων.

Δεν είναι μόνο η Opsydia – για παράδειγμα, πρόσφατα η ελβετική εταιρεία Spacecode παρουσίασε μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να αναλύει χημικά τη σύνθεση ενός διαμαντιού και να προσδιορίζει από πού προέρχεται. Την ίδια στιγμή, γίνονται έρευνες σχετικά με την ιδέα ότι κάθε διαμάντι έχει το δικό του μοναδικό χημικό και μορφολογικό “δακτυλικό αποτύπωμα”, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώρισή του.

Διαβάστε ακόμα: Η μάχη της AI και του Blockchain ενάντια στις απομιμήσεις

Η καινοτομία της Opsydia αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο πιστοποιούνται και ανιχνεύονται τα διαμάντια. Συνδυάζοντας την τεχνολογία λέιζερ αιχμής με τις αυξανόμενες απαιτήσεις για ηθική προμήθεια και διαφάνεια, αυτή η startup δεν προσθέτει απλώς ένα νέο επίπεδο ασφάλειας στους πολύτιμους λίθους, αλλά αναδιαμορφώνει την αφήγηση γύρω από τα αγαθά πολυτελείας. Για την ιστορία, το συνολικό ποσό των παραποιημένων προϊόντων που πωλούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο ανέρχεται σε περίπου 1,7 έως 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς η εταιρεία συνεχίζει να εξελίσσεται και να επεκτείνει τις τεχνολογικές της ικανότητες, το μέλλον φαίνεται λαμπρό, όχι μόνο για την Opsydia, αλλά για ολόκληρη τη βιομηχανία πολύτιμων λίθων, προσφέροντας ένα μείγμα πολυτέλειας, ηθικής και καινοτομίας.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.