01 Μάι 2024
READING

Μήπως η Μαύρη Παρασκευή πρέπει να γίνει πιο.. Πράσινη;

4 MIN READ

Μήπως η Μαύρη Παρασκευή πρέπει να γίνει πιο.. Πράσινη;

Μήπως η Μαύρη Παρασκευή πρέπει να γίνει πιο.. Πράσινη;

Το περιβαλλοντικό κόστος της Black Friday

Μετά από άλλη μια Black Friday, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο όπου οι αγοραστικές μας συνήθειες και η περιβαλλοντική υγεία διασταυρώνονται. Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ αχαλίνωτου καταναλωτισμού και περιβαλλοντικής ευθύνης. Με τη διάσκεψη για το κλίμα COP28 στον ορίζοντα, είναι μια κρίσιμη στιγμή για να σκεφτούμε πώς τα ψώνια μας επηρεάζουν τον πλανήτη.

Η Μαύρη Παρασκευή, συνώνυμο των μαζικών εκπτώσεων και του καταναλωτικού ξεφαντώματος, συνήθως οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή και -κατ’ επέκταση- υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, η έκκληση για μια “Πράσινη Παρασκευή” έχει μεγάλη απήχηση, προτρέποντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις να βρουν μια ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και οικολογικής διατήρησης.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους για το κλίμα του 2030;

Τελικά γίνεται ανακύκλωση;

Η διαχείριση των απορριμμάτων, ιδίως των πλαστικών, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Παρά τον διαδεδομένο ενθουσιασμό για την ανακύκλωση, η πραγματικότητα είναι σκληρή: σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις το 9% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Ίδρυμα Ellen Macarthur, 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο και η ποσότητα αυτή αυξάνεται συνεχώς. Προειδοποιούν ότι αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το πλαστικό, μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στον ωκεανό από ό,τι ψάρια (κατά βάρος).

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Γερμανία με την επιτυχημένη ιστορία ανακύκλωσής της, η οποία πέτυχε ποσοστό 56% χάρη σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που παρέχει κίνητρα επιβράβευσης για την επιστροφή μπουκαλιών.

Οι ετικέτες-γρίφοι

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών λόγω των πολλών διαφορετικών ετικετών όπως “ανακυκλώσιμα” και “κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά”. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σαφείς και απλές ετικέτες. Η ανάγκη για τυποποιημένη, ξεκάθαρη σήμανση είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η Ιαπωνία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για αυτό. Έχουν αυστηρούς κανόνες συσκευασίας και εξαιτίας αυτού έχουν καταφέρει να ανακυκλώσουν το 84% των φιαλών PET. Αυτό δείχνει πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η ύπαρξη σαφών ετικετών και η εκπαίδευση των καταναλωτών.

“Καρότο και μαστίγιο” για βιώσιμη καταναλωτική συμπεριφορά

Η χρήση ανταμοιβών, αλλά και προστίμων, μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να οδηγηθούν σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες. Είναι επίσης απαραίτητο να παρέχονται στους πολίτες σωστές πληροφορίες για να αποφεύγονται οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί σχετικά με το πόσο “πράσινα” είναι τα προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτό το θέμα, σταματώντας τους ψευδείς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς (greenwashing) και διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής των προϊόντων είναι σαφέστερες.

Το δίλημμα της βιωσιμότητας των brands

Πολλές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια δύσκολη επιλογή: θέλουν να είναι φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και να συμμετέχουν στις εκπτώσεις της Black Friday. Αυτή η “κόντρα” μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθώς μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι απέναντι σε εταιρείες των οποίων οι πράξεις δεν ανταποκρίνονται στους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας.

Οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν με μικρά βήματα

Για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων απαιτούνται μεγάλες αλλαγές, οι οποίες όμως μπορούν να ξεκινήσουν με απλές ενέργειες των καταναλωτών. Τα βασικά πρώτα βήματα περιλαμβάνουν την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον συνηθειών, την ενίσχυση των συστημάτων ανακύκλωσης και την εκπαίδευση των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο μακριά θα φτάσουν οι καταναλωτές για την βιωσιμότητα;

Από τη μεριά τους, οι επιχειρήσεις είναι δυνατόν να είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντικά υπεύθυνες και κερδοφόρες – ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι το κλειδί για τη μελλοντική τους επιτυχία.

Green Friday: Μια αναγκαία εξέλιξη

Είναι καιρός να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στον πλανήτη. Αυτό που κάνουμε τώρα θα επηρεάσει το μέλλον. Η Πράσινη Παρασκευή δεν είναι απλώς μια ωραία ιδέα, αλλά μια αναγκαία αλλαγή στην προσέγγισή μας στις επιχειρήσεις και την κατανάλωση. Το μήνυμα είναι σαφές: πρέπει να εξισορροπήσουμε τις οικονομικές μας φιλοδοξίες με την ευθύνη μας απέναντι στον πλανήτη, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.