02 Μάι 2024
READING

Η Shein θα μπει στο χρηματιστήριο το 2024

4 MIN READ

Η Shein θα μπει στο χρηματιστήριο το 2024

Η Shein θα μπει στο χρηματιστήριο το 2024

Η εξέλιξη του fast-fashion retailer

Από την ίδρυσή της, το 2008, η Shein έγινε γρήγορα ένας κυρίαρχος παίκτης στον κλάδο της γρήγορης μόδας. Γνωστή για την ικανότητά της να παράγει γρήγορα μοντέρνα, κατάλληλα για την εποχή ρούχα σε προσιτές τιμές, η μάρκα έχει αποκτήσει σημαντική απήχηση στη νεολαία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Shein έχει ξεπεράσει τη Zara και άλλα fast fashion brands και έχει γίνει η πιο δημοφιλής μάρκα μόδας σχεδόν σε κάθε χώρα. Τώρα, η κινεζική εταιρεία σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνει για το e-commerce η κυριαρχία του Shein;

Η άνοδος του fashion retailer

Η Shein, που αρχικά ονομαζόταν “SheInside”, ξεκίνησε το 2008 στο Nanjing της Κίνας από τον Chris Xu και τη Molly Miao. Από το ξεκίνημά της με την κατασκευή νυφικών, η εταιρεία σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλα ρούχα για γυναίκες και άνδρες. Όραμα της Shein ήταν να φέρει τις τελευταίες τάσεις της μόδας σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε χαμηλότερες τιμές, διατηρώντας παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος του marketing και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στην Κίνα.

Έτσι, η Shein δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο περίπου 6.000 προμηθευτών, κυρίως στην Κίνα. Αυτό οδήγησε σε τεράστια ανάπτυξη για τη Shein, με τα ετήσια κέρδη της να αγγίζουν σχεδόν τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022, όπως ανέφεραν οι Financial Times. Σήμερα, η εταιρεία έχει 11.000 υπαλλήλους και πουλάει τα σχέδιά της σε 150 χώρες.

Στρατηγικές συνεργασίες και νέα εγχειρήματα

Σε μια στρατηγική κίνηση, η Shein προχώρησε σε μακροχρόνια συμφωνία με την Authentic Brands για τη σειρά Forever 21, υποδηλώνοντας μια σημαντική επέκταση σε διάφορες κατηγορίες ρούχων. Επιπλέον, η εταιρεία αγόρασε περίπου το ένα τρίτο της SPARC, καθιστώντας την SPARC μικρότερο συνιδιοκτήτη της Shein. Κορυφαία στιγμή των πρόσφατων πρωτοβουλιών της είναι η συνεργασία με την αυστραλιανή σχεδιάστρια Alice McCall, με μια capsule συλλογή που υπόσχεται να φέρει μια νέα αισθητική στο brand.

Προκλήσεις εν μέσω επιτυχίας

Παρά την εμπορική της επιτυχία, η Shein αντιμετώπισε και κάποια σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα όσον αφορά τις επιχειρηματικές της πρακτικές. Οι επικρίσεις περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, με ορισμένα από τα σχέδια της Shein να εξετάζονται προσεκτικά για πιθανή κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Πιο ανησυχητικές είναι οι αναφορές για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Αυτά τα ζητήματα έχουν φέρει κάποια αρνητική προσοχή στην εταιρεία.

Από τη μεριά της, η Shein έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ανέχεται την καταναγκαστική εργασία και συνεργάζεται ενεργά με ανεξάρτητους ελεγκτές για την εποπτεία των δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας της.

Οικονομικές προοπτικές και επενδυτικό ενδιαφέρον

Πρόσφατα, η Shein κατέθεσε αίτηση για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών το 2024. Τρεις μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, η JP Morgan και η Morgan StanleyMS, έχουν αναφερθεί ως δυνητικά επικεφαλής ανάδοχοι της δημόσιας εγγραφής που προγραμματίζεται για το επόμενο έτος. Η εταιρεία έχει προσελκύσει την προσοχή αξιόλογων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των JAFCO Asia, IDG Capital, Sequoia Capital China και Tiger Global Management, γεγονός που σηματοδοτεί την ισχυρή εμπιστοσύνη της αγοράς στο επιχειρηματικό μοντέλο της Shein.

Η εταιρεία δεν έχει καθορίσει το μέγεθος της συμφωνίας ή την αποτίμηση κατά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO), αλλά το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι στοχεύει σε έως και 90 δισεκατομμύρια δολάρια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Διαβάστε ακόμα: Μετά τη συνεργασία της με την Forever 21, η Shein πουλάει τη Missguided

Ένα μέλλον γεμάτο αβεβαιότητες

Ωστόσο, η πορεία προς μια επιτυχημένη IPO δεν είναι ξεκάθαρη. Η εταιρεία αντιμετωπίζει αρκετές συνεχιζόμενες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με το στυλ διαχείρισης και των σημαντικών ηθικών ζητημάτων που σχετίζονται με τις εργασιακές πρακτικές.

Η δημοτικότητα της Shein στους νεότερους καταναλωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη δημόσια εγγραφή, αλλά αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.