20 Μάι 2024
READING

Οι μεγάλες υποσχέσεις της νέας χρονιάς

4 MIN READ

Οι μεγάλες υποσχέσεις της νέας χρονιάς

Οι μεγάλες υποσχέσεις της νέας χρονιάς

Old Year’s Resolution: Μια νέα προσέγγιση στην προσωπική ανάπτυξη

Κάθε νέα χρονιά, πολλοί άνθρωποι κάνουν μεγάλα σχέδια, ελπίζοντας να αλλάξουν τη ζωή τους μέσα σε μια νύχτα. Όμως οι ειδικοί της ψυχολογίας προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση: τις “αποφάσεις της παλιάς χρονιάς” ή “old year’s resolution”. Αυτή η καινοτόμος μέθοδος προτείνει να πάρουμε τις αποφάσεις μας πριν από την έναρξη του νέου έτους. Με αυτόν τον τρόπο, οι αλλαγές συμβαίνουν αργά και είναι πιο πιθανό να διαρκέσουν.

Οι παγίδες των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων

Συνήθως, οι αποφάσεις του νέου έτους ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου, αλλά συχνά αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να περιμένουν πάρα πολλά πολύ σύντομα και να αισθάνονται απογοητευμένοι από νωρίς. Πολλές αποφάσεις δεν διαρκούν ούτε ολόκληρο τον Ιανουάριο. Αυτή η προσέγγιση, αν και με καλές προθέσεις, παραβλέπει τις πολυπλοκότητες της διαμόρφωσης συνηθειών και την ανθρώπινη ψυχολογία πίσω από την αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η “ορθολογική άγνοια” το κλειδί για την πιο έξυπνη λήψη αποφάσεων;

Μαθαίνοντας από τον Benjamin Franklin

Η προσέγγιση της “παλιάς χρονιάς” αντλεί έμπνευση από τον Benjamin Franklin, τον πρώτο “γκουρού” της Αμερικής για την αυτοβελτίωση. Η μέθοδος του Franklin να επικεντρώνεται σε μία αρετή κάθε φορά, να αναγνωρίζει τις αποτυχίες και να αντιμετωπίζει την αυτοβελτίωση ως ένα δια βίου έργο, παρέχει ένα ιστορικό σχέδιο για την αποτελεσματική προσωπική ανάπτυξη.

Πριν γίνει γνωστός, ο Benjamin Franklin εργαζόταν για να βελτιώσει τον εαυτό του, εστιάζοντας σε ένα καλό χαρακτηριστικό κάθε φορά, όπως ένας κηπουρός που φροντίζει ένα μέρος του κήπου κάθε φορά. Δεν βιαζόταν και δεν εγκατέλειπε ακόμη και όταν έκανε λάθη. Ο Franklin κατέγραφε τους αγώνες και την πρόοδό του, μαθαίνοντας από κάθε βήμα. Παρόλο που δεν έγινε ποτέ τέλειος, ένιωθε πιο ευτυχισμένος και καλύτερος που προσπάθησε.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Franklin εργαζόταν αργά για την αυτοβελτίωση, χωρίς να δεσμεύεται από μια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης, τον βοήθησε πραγματικά στη ζωή και το έργο του. Πίστευε στο να επιμένει σε αυτό που αποφάσισε να κάνει. Αυτή η προσέγγιση, η αντιμετώπιση της αυτοβελτίωσης ως συνεχή προσπάθεια, μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική για όλους.

Ένας πρακτικός οδηγός για τις αποφάσεις της “παλιάς χρονιάς”

Θέτοντας στόχους νωρίς: Είναι σημαντικό να ορίζουμε τους προσωπικούς μας στόχους πριν από το νέο έτος. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το να γίνουμε πιο υγιείς μέχρι να μάθουμε κάτι καινούργιο. Το κυριότερο είναι να έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό μας πριν ξεκινήσει ο Ιανουάριος.

Ξεκινώντας με μικρά βήματα: Πρέπει να ξεκινάμε με μικρές, εφικτές ενέργειες. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να γίνουμε πιο δραστήριοι, μπορούμε να κάνουμε με σύντομους περιπάτους κάθε μέρα αντί να ξεκινήσουμε αμέσως σκληρές προπονήσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του αισθήματος της υπερβολής.

Τήρηση ημερολογίου προόδου: Η παρακολούθηση τόσο των επιτυχιών όσο και των προκλήσεων είναι πολύ χρήσιμη. Αυτό περιλαμβάνει την καταγραφή των ημερών κατά τις οποίες επιτεύχθηκε ο στόχος και την κατανόηση των λόγων πίσω από τις ημέρες που δεν επιτεύχθηκε. Μια τέτοια πρακτική βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την πρόοδό μας.

Μαθαίνοντας από το κάθε λάθος: Είναι σημαντικό να βλέπουμε κάθε πρόβλημα όχι ως αποτυχία, αλλά ως μια ευκαιρία να βελτιωθούμε. Πρέπει να αναλογιζόμαστε τι προκάλεσε τις αναποδιές και να αλλάξουμε το σχέδιό μας ανάλογα με τις ανάγκες. Έτσι μετατρέπουμε τις δύσκολες στιγμές σε χρήσιμες εμπειρίες μάθησης.

Το να βλέπουμε τα λάθη ως ένα φυσιολογικό μέρος της προσπάθειας επίτευξης δύσκολων στόχων μας βοηθά να γίνουμε πιο δυνατοί. Αυτός ο τρόπος σκέψης μας αποτρέπει από το να πέσουμε στην παγίδα της “μαθημένης αδυναμίας” (learned helplessness), όπου μετά από πολλές αποτυχίες μπορεί να τα παρατήσουμε εντελώς.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η αποτυχία να γίνει σκαλοπάτι για την επιτυχία;

Δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας: Η ενσωμάτωση νέων δραστηριοτήτων στην καθημερινή ζωή με βιώσιμο τρόπο είναι το κλειδί. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να διαβάζουμε περισσότερο, καλό είναι να προσπαθούμε να διαβάζουμε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ο στόχος είναι να κάνουμε αυτές τις αλλαγές ένα τακτικό και διαρκές μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.

Για μια ζωή

Η “απόφαση του παλιού έτους” είναι κάτι περισσότερο από μια μέθοδος – είναι μια αλλαγή νοοτροπίας. Σημαίνει ότι βλέπουμε την αυτοβελτίωση ως μια συνεχή διαδικασία, όχι απλώς ως κάτι που προσπαθούμε μια φορά το χρόνο. Ξεκινώντας νωρίτερα, αποδεχόμενοι τα λάθη και βλέποντας την αυτοβελτίωση ως ένα συνεχές ταξίδι, μπορούμε να αναπτυχθούμε με διαρκή τρόπο και να κάνουμε κάθε χρόνο ένα βήμα προς τη βελτίωση του εαυτού μας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.