30 Απρ 2024
READING

Η τέχνη της διαφωνίας

3 MIN READ

Η τέχνη της διαφωνίας

Η τέχνη της διαφωνίας

Για τον επιχειρηματία, μια από τις σημαντικότερες σχέσεις της ζωής του είναι αυτή που έχει με τον συνέταιρό του και κατατάσσεται τόσο ψηλά, όσο ο γάμος. Γιατί όπως ο γάμος, έτσι και η συνεργασία χρειάζεται πολλή δουλειά για να αποκομίσει οφέλη. Χρειάζεται καλή επικοινωνία, συντονισμό, ανάθεση και ανάληψη ευθύνης και το πιο σημαντικό ίσως, αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης των διαφωνιών. Ναι, η διαφωνία είναι μία από τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει ένας επιχειρηματίας.

Ευτυχώς, δεκαετίες έρευνας στην ψυχολογία των σχέσεων έχουν εντοπίσει τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να επιχειρηματολογούν ενισχυτικά και όχι καταστροφικά όταν διαφωνούν. Το μυστικό για μια καλή σχέση δεν είναι να τσακώνεσαι λιγότερο. Είναι να τσακώνεσαι σωστά.

Τί λέει η επιστήμη

Τη δεκαετία του 1990, ο ψυχολόγος John Gottman εμφανίστηκε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές κάνοντας το εξής “κόλπο”: αφού παρατηρούσε ζευγάρια να μαλώνουν, προέβλεπε αν θα έμεναν μαζί ή θα χώριζαν. Στο 90% των περιπτώσεων ήταν ακριβής.

Πώς το έκανε; Το κόλπο αυτό δεν έκρυβε από πίσω του κάποιο τέχνασμα -αλλά επιστημονικές μελέτες. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που μαλώνουν χρησιμοποιώντας μια αναλογία 5:1 θετικών προς αρνητικών δηλώσεων είναι πιο πιθανό να παραμείνουν μαζί. Κάθε φορά που κάποιος, για παράδειγμα, γελάει κατά τη διάρκεια του τσακωμού, βγάζει ένα θετικό συμπέρασμα ή κάνει ένα κομπλιμέντο, κάνει μια θετική δήλωση. Αντίθετα, τα παράπονα, τα επικριτικά σχόλια, η αποδοκιμασία, ακόμα και  το “ναι μεν, αλλά”, σημειώνονται ως αρνητικά.

Οι Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης

Οι αρνητικές δηλώσεις ωστόσο έχουν διαφορετική βαρύτητα και δηλητηριάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τη σχέση. Εκείνες που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά επιβλαβείς και ονομάστηκαν από την ομάδα των ερευνητών “Oι 4 Ιππείς της Αποκάλυψης” είναι η κριτική, η αμυντικότητα, η περιφρόνηση και ο “λιθοβολισμός”. Όλα αποκαλύπτονται όταν εμφανιστούν οι Ιππείς – το τέλος είναι πολύ κοντά.

Οι συνέταιροι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους αυτή την έρευνα και να αποφεύγουν πάση θυσία τους τέσσερις καβαλάρηδες.

Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφεύγετε τις παρεξηγήσεις και να κερδίζετε χρόνο. Ακούστε με προσοχή χωρίς να διακόπτετε, ακόμη κι αν θέλετε να απαντήσετε εκείνη η στιγμή, να διορθώσετε, να διευκρινίσετε -μη διακόπτετε, κρατήστε μια σημείωση αν είναι απαραίτητο. Διατηρήσετε οπτική επαφή, δώστε προσοχή, δείξτε ενδιαφέρον, προσπαθήστε να κατανοήσετε γιατί νιώθει ο άλλος έτσι -μπείτε στη θέση του.  Αναγνωρίστε αυτό που λέει, ακόμα κι αν διαφωνείτε.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Είτε πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών είτε για μια ερωτική σχέση, κάθε ένας θα συμφωνήσει ότι η σύγκρουση αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν οι άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι. Και μπορούν να έχουν προετοιμαστεί γιατί οι λόγοι που τσακώνονται είναι σχεδόν πάντα οι ίδιοι.

Όταν προβλέπετε τα επιχειρήματα, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι τείνουν να ακολουθούν ένα μοτίβο. Κι ενώ μπορεί να φαίνονται διαφορετικά, όταν σκάβετε κάτω από την επιφάνεια, τα θέματα γίνονται ξεκάθαρα: θέματα όπως ο έλεγχος, ο σεβασμός, η εκτίμηση, η υποστήριξη. Μόλις δείτε το μοτίβο, μπορείτε να εντοπίσετε τι πυροδοτεί τη διαφωνία και, στη συνέχεια, να αναστρέψετε την κατάσταση. .

Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πόσο δύσκολο είναι να είσαι επιχειρηματίας, να έχεις δημιουργήσει, να λειτουργείς και να διαχειρίζεσαι τη δική σου δουλειά. Μόνο κάποιος που το έχει κάνει μπορεί να καταλάβει. Γι’ αυτό και η σχέση των συνεταίρων είναι τόσο πολύτιμη. Η τέλεια επικοινωνία είναι αδύνατη, αλλά η βελτίωση του τρόπου που διαφωνούνε αποφέρει αναμφισβήτητα μεγάλα οφέλη -την ικανότητά τους να μοιράζονται το ίδιο όραμα και να συνεργάζονται σαν ομάδα.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.