02 Μάι 2024
READING

Πώς να πετύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους για το 2024

3 MIN READ

Πώς να πετύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους για το 2024

Πώς να πετύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους για το 2024

Κάθε φορά που το έτος αλλάζει, πολλοί από εμάς παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις. Μια δημοφιλής απόφαση είναι να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι “ξεχνούν” αυτές τις αποφάσεις πριν καν τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με το MarketWatch -έναν ιστότοπο που παρέχει οικονομικές πληροφορίες, επιχειρηματικές ειδήσεις, αναλύσεις και δεδομένα χρηματιστηρίου- περίπου το 38% των Αμερικανών έθεσαν ως στόχο για το 2024 να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Αυτό δείχνει την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της οικονομικής υγείας. Αλλά, παρόλο που πολλοί άνθρωποι παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, συχνά δεν τις τηρούν. Μελέτες δείχνουν ότι μόλις το 9% των ανθρώπων που παίρνουν πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις καταφέρνουν να τις τηρήσουν. Αυτό το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αποθαρρύνονται και να τα παρατάνε εύκολα.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτικές τάσεις που θα δούμε το 2024

Πώς μπορούμε λοιπόν να το αλλάξουμε αυτό και να βελτιώσουμε πραγματικά τα οικονομικά μας το 2024;

Ταυτότητα έναντι αριθμών

Συνήθως, θέτουμε σαφείς και συγκεκριμένους χρηματικούς στόχους, αλλά δεν λειτουργεί πάντα, επειδή η ζωή μπορεί να είναι περίπλοκη και απρόβλεπτη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η υιοθέτηση ενός συστήματος συνηθειών με βάση την ταυτότητα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Πρέπει, δηλαδή, να αποφασίσουμε την οικονομική μας ταυτότητα – πώς θέλουμε να είμαστε όσον αφορά στα χρήματα – και, στη συνέχεια, να ευθυγραμμίσουμε τις πράξεις μας ώστε να ενισχύσουν αυτή την ταυτότητα. Για παράδειγμα, αντί να στοχεύουμε απλώς στην αποπληρωμή ενός συγκεκριμένου ποσού χρέους για τις πιστωτικές μας κάρτες, θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε την ταυτότητα κάποιου που πληρώνει πάντα λίγο παραπάνω από το ελάχιστο ποσό στους λογαριασμούς των πιστωτικών του καρτών.

Πάντα σε ετοιμότητα

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν θα τηρούμε πάντα τέλεια τα οικονομικά μας σχέδια. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε απροσδόκητα προβλήματα και να κάνουμε κάποια λάθη. Το να είμαστε έτοιμοι για αυτά τα σκαμπανεβάσματα μας βοηθά να μένουμε πιστοί στις αποφάσεις μας. Ένα καλό παράδειγμα, είναι να καταγράψουμε τα πιθανά οικονομικά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο για το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους γενικούς μας στόχους. Και, αν κάνουμε λάθη, δεν πρέπει να το θεωρούμε αποτυχία. Αντιθέτως, πρέπει να βλέπουμε τα λάθη απλώς ως μικρά εμπόδια στην καλύτερη διαχείριση των χρημάτων μας.

Διαβάστε ακόμα: Τι να περιμένουμε από τα social media το 2024

Ο ρόλος της αυτοματοποίησης

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μπορεί να απλοποιήσει πολύπλοκες εργασίες, η χρήση της αυτοματοποίησης για οικονομικές αποφάσεις μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Για παράδειγμα, η ρύθμιση του τραπεζικού μας λογαριασμού ώστε να μεταφέρει αυτόματα χρήματα σε αποταμιεύσεις βοηθάει την επίτευξη των οικονομικών μας στόχων χωρίς την ανάγκη συνεχούς ενεργού διαχείρισης. Αυτή η μέθοδος “set and forget” μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα τήρησης των αποφάσεών μας.

2024 – Ένα έτος οικονομικής ανάπτυξης

Για να βελτιώσουμε πραγματικά τα οικονομικά μας πρέπει να θέσουμε πρακτικούς και εφικτούς στόχους, να είμαστε έτοιμοι για κάποιες δυσκολίες στην πορεία και να χρησιμοποιήσουμε χρήσιμα εργαλεία όπως οι αυτόματες πληρωμές. Μόνο έτσι μπορούν οι αποφάσεις μας να γίνουν πραγματικές αλλαγές και όχι απλώς ευσεβείς πόθοι.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.