02 Μάι 2024
READING

Πώς μπορούν να φέρουν οι επιχειρήσεις κοντά τους εργαζόμενους

4 MIN READ

Πώς μπορούν να φέρουν οι επιχειρήσεις κοντά τους εργαζόμενους

Πώς μπορούν να φέρουν οι επιχειρήσεις κοντά τους εργαζόμενους

Σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από μοναξιά, οι εργαζόμενοι βιώνουν επίσης μια αίσθηση απομόνωσης. Το εργασιακό περιβάλλον επηρεάζεται από το συναίσθημα αποσύνδεσης των εργαζομένων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα συμπτώματα, από την έλλειψη κινήτρου και τις περιόδους κατάθλιψης έως την δημιουργικότητά τους που παραμένει αναξιοποίητη.

Ομολογουμένως, η εξ’ αποστάσεως εργασία δεν βοηθά την αλληλεπίδραση και τις κοινωνικές συνδέσεις. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους αναζητούν τρόπους να φέρουν τους εργαζόμενους κοντά, αντιλαμβανόμενες ότι η κατάσταση αυτή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η θεραπεία βρίσκεται στη μάθηση

Οι εταιρείες αργά ή γρήγορα έρχονται αντιμέτωπες με μια νέα πρόκληση: να δημιουργήσουν την αίσθηση της κοινότητας μεταξύ των εργαζομένων. Μια κοινότητας που έχει συλλογική αίσθηση σκοπού και ενισχύει την ταυτότητα της επιχείρησης, την εμπιστοσύνη και τη συνοχή μεταξύ των μελών της.

Τέτοιου είδους προσεγγίσεις έχουν κριθεί αποτελεσματικές αναφορικά με την αύξηση της δέσμευσης των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που περνούν μεγάλες περιόδους μόνοι τους -όπως για παράδειγμα στη βιομηχανία μεταφορών εμπορευμάτων. Η προσέγγιση Community Of Learners, όπως αποκαλείται, έχει τη δυνατότητα να ενισχύει τη γνώση και ταυτόχρονα να εμβαθύνει τις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στην ομάδα.

Κοινός σκοπός

Μια ομάδα εργαζομένων που θέλει να εξελίσσεται και να ακμάζει,  έχει πρώτα από όλα, κοινό στόχο και σκοπό στον οποίο εστιάζει. Τα μέλη της ομάδας μαζί, διαμορφώνουν τη γνώση μέσω της αλληλεπίδρασης και διευρύνουν τις προοπτικές τους, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα γρήγορα, να χτίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να αισθάνονται, τελικά, καλύτερα.

Ενσυναίσθηση

Ο επικεφαλής της ομάδας εργαζομένων, σε ρόλο προπονητή που δείχνει ενσυναίσθηση στα μέλη της ομάδας του, είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία της μαθησιακής διαδικασίας.

Ρωτήστε τους εργαζόμενους τί θέλουν να αποκομίσουν από την ομάδα, φροντίστε να τους ακούσετε και δηλώστε ξεκάθαρα ότι είστε μαζί τους σε αυτή την προσπάθεια. Προσκαλέστε τα μέλη να συμμετάσχουν, να μοιραστούν γνώση και εμπειρία, να βοηθήσουν τους άλλους να πετύχουν τους στόχους τους. Ενθαρρύνετε τους να πουν αυτά που σκέφτονται, να είναι λιγότερο επικριτικοί και περισσότερο ανοιχτοί απέναντι στο καινούριο. Κυρίως δε, γιορτάστε μαζί τους τις μικρές, καθημερινές νίκες που σιγά σιγά οδηγούν στο μεγάλο στόχο.

Σημαντικό είναι να παραμείνετε ρεαλιστές ως προς τις απαιτήσεις που έχετε από την ομάδα, η οποία χρειάζεται το χρόνο της για να εμπιστευτεί τα μέλη και να συμμετάσχει ενεργητικά.

Η κουλτούρα της διασύνδεσης

Οι κοινότητες μάθησης μπορούν να υλοποιούνται ως σύγχρονες (την ίδια ώρα) ή και ασύγχρονες (όχι σε πραγματικό χρόνο) ομάδες εργασίας. Με όποιον τρόπο και αν επιλεγεί, το σημαντικό είναι να εξελίσσονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον που διασφαλίζει το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα.

Ένας επικεφαλής με ανεπτυγμένες ηγετικές δεξιότητες, είναι σε θέση να δημιουργήσει σχέσεις με τα μέλη της ομάδας και ένα περιβάλλον ικανό να τα προσελκύσει.  Εμβαθύνοντας στα σχόλια που ακούγονται, κάνοντας ερωτήσεις, παρέχοντας ενημέρωση και πληροφορίες, παρουσιάζοντας εναλλακτικές και προοπτικές, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα ενθαρρύνοντας τα μέλη της ομάδας να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν κι εκείνα με τη σειρά τους.

Εάν δεν το κάνουν, δείξτε ενδιαφέρον και αναζητήστε τα εμπόδια που συναντούν. Όσο περισσότερο επενδύετε στη μαθησιακή διαδικασία, τόσο περισσότερο θα προκαλείτε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων. Θυμηθείτε πως κάθε συνομιλία εμβαθύνει τη σχέση και χτίζει εμπιστοσύνη.

Οι διαδικασίες μάθησης που συντελούνται μέσα από τη συγκρότηση ομάδων λειτουργούν καταλυτικά στις προσπάθειες για σύνδεση και ενότητα. Ο κοινός στόχος, η ενσυναίσθηση και η σχέση στην οποία χτίζεται η ομάδα έχουν τη δύναμη να ενώνουν.

Στην εποχή της απόστασης και της αναζήτησης επαφής που διαφαίνεται σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας, οι επιχειρήσεις ίσως χρειάζεται να “βουτήξουν” σε νερά που δεν γνωρίζουν και να δοκιμάσουν μεθόδους που τους είναι άγνωστες ή διαφέρουν πολύ από εκείνες που γνώριζαν μέχρι σήμερα. Είναι προφανές ωστόσο ότι οι νέες προκλήσεις χρειάζονται καινούριους τρόπους αντιμετώπισης. Και δεν χρειάζεται να τους φοβόμαστε ή να τους αποκλείουμε χωρίς να τους δοκιμάσουμε.

Με πληροφορίες από Inc.

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.