04 Μάι 2024
READING

Το νέο κατάστημα της Adidas στο Βερολίνο

5 MIN READ

Το νέο κατάστημα της Adidas στο Βερολίνο

Το νέο κατάστημα της Adidas στο Βερολίνο
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Στις 2 Δεκεμβρίου, η Adidas εγκαινίασε το νέο της τριώροφο κατάστημα-ναυαρχίδα 1.400 τετραγωνικών μέτρων στο Βερολίνο. Το κατάστημα είναι από πολλές απόψεις ένα stateoftheart concept store και η εταιρεία δηλώνει ότι είναι το πιο διαδραστικό κατάστημα που έχει αναπτύξει ποτέ.

Όλες οι μεγάλες τάσεις που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα παίζουν σημαντικό ρόλο στο νέο κατάστημα. Αυτές είναι η ψηφιοποίηση, η βιωσιμότητα, η τοπικότητα, ο αθλητισμός και η υγεία. Το νέο κατάστημα υποστηρίζει ότι προσφέρει πραγματικές εμπειρίες για τους καταναλωτές, αυθεντικά εναρμονισμένες με την πόλη του Βερολίνου και θέλει να εμπνεύσει και να ενεργοποιήσει τους πελάτες του και να τους ενώσει ως τοπική κοινότητα, κάτι που είναι ίσως η πιο σημαντική πτυχή του νέου concept στο Βερολίνο.

Το κατάστημα διαθέτει, επίσης, το Project bECOme, μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη εγκατάσταση που δημιούργησε ο σχεδιαστής Arturo Tedeschi χρησιμοποιώντας περισσότερα από 300 κιλά ανακυκλωμένου πλαστικού. Το αναρτημένο γλυπτό bECOme μήκους 17 μέτρων συμβολίζει την επείγουσα δέσμευση να μετατραπούν τα απόβλητα σε χρηστικούς πόρους, περνώντας από διάφορες διαδικασίες μετατροπής. Εκφράζει επίσης μια φιλοσοφία για τον τερματισμό των πλαστικών αποβλήτων ως μια αποστολή που πρέπει να επιδιωχθεί μέσω της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και των καθημερινών δράσεων.

Βιωσιμότητα

Το κατάστημα του Βερολίνου διακρίνεται για τις βιώσιμες λύσεις στο σχεδιασμό του αλλά και για τη βιωσιμότητα ως μήνυμα. Στον χώρο υπάρχει πολύ ξύλο και φυσική πέτρα, καθώς και βιτρίνες φυτών, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία του καταστήματος για να δημιουργηθεί μια σύνδεση με τη φύση, αλλά κυρίως για να καθαρίσει ο αέρας. Η ανακύκλωση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, με έμφαση στον κύκλο ζωής των υλικών και πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η Adidas προσφέρει επίσης βιώσιμες υπηρεσίες για τους πελάτες της και θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το θέμα. Για παράδειγμα, το κατάστημα-ναυαρχίδα του Βερολίνου προσφέρει την πρώτη υπηρεσία καθαρισμού αθλητικών παπουτσιών της Adidas στη Γερμανία, ένα Green Lab για δραστηριότητες ανακύκλωσης, ένα πρόγραμμα Green Ambassador και ένα Experience Room που εστιάζει στην πόλη του Βερολίνου με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών εκδηλώσεων βιωσιμότητας.

Η Adidas είναι από τις μάρκες που έχοντας κατανοήσει το νόημα της προστασία τους πλανήτη για τους καταναλωτές, και ειδικά τους νεότερους, και γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε διάφορες κινήσεις προώθησης της βιωσιμότητας. Πρόσφατα, λάνσαρε σε συνεργασία με την Allbirds το παπούτσι Futurecraft Footprint, το οποίο έχει σχεδιαστεί  με στόχο τις μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή του. Ακόμα, η εταιρεία έχει εισέρθει στην αγορά μεταπώλησης με το πρόγραμμα Choose to Give Back, η οποία έχει ως στόχο να συμβάλει στην παράταση του κύκλου ζωής των αθλητικών ενδυμάτων και των ενδυμάτων και υποδημάτων lifestyle.

Ψηφιακή τεχνολογία

Υπάρχουν 72 ψηφιακά σημεία επαφής στο νέο κατάστημα, 10 από τα οποία είναι διαδραστικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, ένας ψηφιακός τοίχος παπουτσιών πλάτους έξι μέτρων, ο οποίος επί του παρόντος επικεντρώνεται στο θέμα του τρεξίματος. Μόλις ένας πελάτης πάρει ένα παπούτσι από τον τοίχο, ο τοίχος παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με το παπούτσι. Αυτό καθίσταται εφικτό χάρη σε ένα τσιπ RFID στο παπούτσι.

Η νέα υπηρεσία “Bring it to me” είναι επίσης διαδραστική, με την οποία οι πελάτες μπορούν να σαρώσουν οποιοδήποτε παπούτσι στο κατάστημα μέσω της κάμερας του τηλεφώνου τους και της εφαρμογής Adidas και να παραγγείλουν το επιθυμητό μέγεθος για να το δοκιμάσουν. Το προσωπικό θα φέρει το παπούτσι ακριβώς εκεί που βρίσκεται ο πελάτης.

Υπάρχουν επίσης καινοτομίες στα δοκιμαστήρια. Για παράδειγμα, το φόντο μπορεί να αλλάξει και οι καθρέφτες να εμφανίσουν πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που δοκιμάζονται με τη χρήση τεχνολογίας RFID. Επιπλέον, μπορούν να εμφανιστούν στον καθρέφτη του δοκιμαστηρίου άλλα αντικείμενα που ταιριάζουν με το προϊόν.

Η Adidas, ειδικά μετά την επιτάχυνση που δέχτηκε ο ψηφιακός κόσμος από την πανδημία, έχει αγκαλιάσει το ηλεκτρονικό κανάλι κι όλα όσα σχετίζονται με αυτό. Πέρα από τις διαδικτυακές πωλήσεις και υπηρεσίες που προσφέρει, η Adidas το τελευταίο διάστημα έχει εισαχθεί στο metaverse  και στην βιομηχανία του gaming, συνάπτοντας συμφωνία με κάποιον δημοφιλή παίκτη από τον χώρο των ηλεκτρονικών σπορ και παιχνιδιών με σκοπό να προωθήσει και να εκπροσωπήσει την εταιρεία παγκοσμίως.

Υπερτοπικότητα

Σε καιρούς όπως αυτοί, όπου οι άνθρωποι ταξιδεύουν λιγότερο λόγω της πανδημίας, φαίνεται λογικό τα σταθερά καταστήματα να εστιάζουν στους τοπικούς πελάτες. Αυτό επιδιώκει να κάνει και η Adidas, αλλά για στρατηγικούς λόγους. Η Adidas έχει σήμερα περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη της κοινότητας στο Βερολίνο και για αυτούς, το κατάστημα πρέπει να γίνει ένας τακτικός τόπος συνάντησης και φυσικά η κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται μαζί του. Βέβαια, η τοπική εστίαση σημαίνει ότι το Βερολίνο ως τοποθεσία παίζει ρόλο στον σχεδιασμό του καταστήματος, για παράδειγμα, με την ενσωμάτωση έργων τοπικών καλλιτεχνών.

Η Adidas γενικότερα τονίζει ότι κάθε νέο κατάστημα της είναι διαφορετικό και είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντός του, καθώς η εταιρεία εξετάζει την τοπική πελατειακή βάση για να μπορέσει να αναπτύξει μια επιτυχημένη ιδέα για τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Το νέο κατάστημα-ναυαρχίδα, για παράδειγμα, εστιάζει στις γυναίκες και διαθέτει επίσης χώρο για παιδιά.

Μελλοντικά σχέδια

Το κατάστημα-ναυαρχίδα του Βερολίνου είναι μόνο ένα παράδειγμα μιας ολόκληρης σειράς νέων έργων λιανικής πώλησης που έχει ξεκινήσει η Adidas τους τελευταίους μήνες και σχεδιάζει στο εγγύς μέλλον. Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε το πρώτο κατάστημα-ναυαρχίδα “Adidas Terrex Mountain Loft” στο Μόναχο και το πρώτο Adidas Concept Store στο Αμβούργο. Επιπλέον, ένα νέο κατάστημα-ναυαρχίδα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στη Μόσχα τον Δεκέμβριο, ενώ σύντομα θα ανακαινιστούν και τα καταστήματα-ναυαρχίδες στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.