30 Απρ 2024
READING

Οι νέοι κανόνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για sustainability στη μόδα

3 MIN READ

Οι νέοι κανόνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για sustainability στη μόδα

Οι νέοι κανόνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για sustainability στη μόδα

Η βιομηχανία της μόδας είναι γνωστό ότι επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, τόσο εξαιτίας των συστημάτων και των μεθόδων που ακολουθούνται στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής της αλυσίδας, όσο και λόγω της τεράστιας σπατάλης στην οποία καταλήγει ο φαύλος κύκλος του τερατώδους όγκου παραγωγής και κατανάλωσης.

Τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκιαγραφούν τώρα μία φιλόδοξη στρατηγική, η οποία στοχεύει να περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας καθώς και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που σχετίζονται με την εργασιακή εκμετάλλευση. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της μόδας βρίσκεται στο επίκεντρο των πρακτικών των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ προσπαθεί να χαράξει μία πορεία προς τη βιωσιμότητα της μόδας, αποσκοπώντας να μεταμορφώσει εξ ολοκλήρου τη βιομηχανία. Η στρατηγική της στηρίζεται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες, οι οποίοι σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, την πάταξη του φαινομένου του greenwashing και τη μείωση των επιπέδων των απορριμμάτων.

Διαβάστε επίσης: Βιωσιμότητα | Πού θα κινηθεί η μόδα το 2022

Η βιομηχανία της μόδας έχει τραβήξει τα βλέμματα πάνω της, καθώς είναι ένας από τους κλάδους που είναι υπεύθυνοι για πολλά από τα ζητήματα που επιτείνουν την περιβαλλοντική κρίση. Ειδικότερα, κατατάσσεται τέταρτη όσον αφορά τον βαθμό στον οποίο επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή, τρίτη στη σπατάλη νερού και πέμπτη στην κατανάλωση παρθένων υλικών και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μελανό σημείο της αποτελεί η fast fashion αγορά, η οποία επιπλέον ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για περιπτώσεις παιδικής εκμετάλλευσης και εργασίας. Μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έχει χαρακτηρίσει το fast fashion “δηλητήριο για τον πλανήτη μας”.

Έτσι, η βιομηχανία της μόδας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κλάδους που καλούνται να συμμορφωθούν στις ρυθμίσεις της λεγόμενης Πράσινης Συμφωνίας, η οποία στοχεύει να κάνει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο χωρίς να επηρεάσει ούτε την οικονομική της ανάπτυξη αλλά ούτε και τον τρόπο ζωής της.

Αυτό που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ευρεία γκάμα προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τα προϊόντα μόδας, είναι να κατασκευάζονται ώστε να είναι πιο ανθεκτικά αλλά και να ανακυκλώνονται πολύ πιο εύκολα. Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία ψηφιακών διαπιστευτηρίων βιωσιμότητας των προϊόντων, που θα δίνουν στοιχεία για τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους. Η στρατηγική που προτείνεται για τα είδη ρουχισμού φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τη βιομηχανία της μόδας σε ορίζοντα δεκαετίας και, εκτός από τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να σεβαστούν, τα brands θα υποβάλλονται και σε αυστηρότερους ελέγχους, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του greenwashing. Θα απαιτείται ακόμα περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το πού καταλήγουν και πώς διαχειρίζονται οι εταιρείες τα απούλητα ρούχα.

Διαβάστε επίσης: Μήπως η βιώσιμη μόδα είναι πολύ ακριβή για να πετύχει;

Μπορεί οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρειάζονται αρκετά χρόνια για να μετατραπούν σε επίσημες νομοθετικές ρυθμίσεις και να αφομοιωθούν πλήρως από τη βιομηχανία, είναι όμως μία καλή ευκαιρία για τα brands και τους retailers να δώσουν την απαραίτητη προσοχή, ώστε μελλοντικά να καταφέρουν να κατανοήσουν και να προσαρμόσουν τις προτεινόμενες αλλαγές. Οι κανονιστικές προτάσεις της ΕΕ αποτελούν ένδειξη όχι μόνο της ευρύτερης παγκόσμιας στροφής προς τις βιώσιμες πρακτικές, αλλά και της υιοθέτησης μιας αυστηρότερης στάσης από τις αρχές, που εμφανίζονται τώρα έτοιμες να σχεδιάσουν πιο λεπτομερή, σαφή και συγκεκριμένα συστήματα αρχών και κανόνων για τις βιομηχανίες.

Παράλληλα, και αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από τους ειδικούς, η ανάγκη για τη θεσμοθέτηση κανόνων πυροδότησε τη συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει ακριβώς βιωσιμότητα για τους επιμέρους κλάδους, ενώ ανέδειξε τη σημασία που έχει να αποσαφηνιστεί το πώς αυτή θα μετράται και θα αξιολογείται, γιατί η σύνταξη σαφών ρυθμιστικών κανόνων περνά μέσα από τη σύνταξη σαφών ορισμών και αξιολογικών μεθόδων και τον καθορισμό των αντίστοιχων εργαλείων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.