03 Μάι 2024
READING

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τους CEOs σε ταραγμένους καιρούς;

4 MIN READ

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τους CEOs σε ταραγμένους καιρούς;

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τους CEOs σε ταραγμένους καιρούς;
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Η πανδημία Covid-19 ξαναέγραψε τους κανόνες για κάθε κλάδο και δραστηριότητα του επιχειρηματικού κόσμου. Και τώρα νέες εξελίξεις αποδιοργανώνουν σχεδόν καθημερινά την λειτουργία των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, η διαχείριση πολύπλοκων οργανισμών είναι πολύ πιο δύσκολη σήμερα απ’ ό,τι ήταν μόλις πριν από λίγα χρόνια. Για τους σημερινούς CEOs το δυσκολότερο έργο είναι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων – το να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει τώρα και τι μπορεί να περιμένει. Εν ολίγοις, τι έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα;

Η Νο1 προτεραιότητα είναι η ανθεκτικότητα. Σε έναν κόσμο ατελείωτης αστάθειας και αναταραχής, η ανθεκτικότητα αποτελεί αναμφίβολα την κατ’ εξοχήν προτεραιότητα σε όλες τις πτυχές της: οικονομική, λειτουργική, τεχνολογική, οργανωτική, επιχειρησιακού μοντέλου και φήμης.

Η δεύτερη προτεραιότητα επικεντρώνεται σε μια ίσως ντεμοντέ αρετή: το θάρρος. Διοικώντας με τόσες δυσκολίες, ίσως είναι δελεαστικό για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να κάνουν λίγο πίσω, να αναβάλουν κάποιες πρωτοβουλίες και να καθυστερήσουν για λίγο τα σχέδια ανάπτυξης. Ωστόσο, οι καλύτεροι εξ αυτών δεν επικεντρώνονται μόνο στη συνετή διαχείριση των δυσκολιών, αλλά και στην αναζήτηση ευκαιριών που ενδέχεται να προκύψουν μελλοντικά και να έχουν απόδοση σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Διαβάστε ακόμα: Τα “σκοτεινά” χαρακτηριστικά της ηγεσίας βλάπτουν σοβαρά τις επιχειρήσεις

Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων είναι η τρίτη προτεραιότητα των CEOs. Με πρότυπο τις startups και τις unicorn επιχειρήσεις, πολλά κορυφαία στελέχη δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς υψηλής ανάπτυξης και διαθέτουν κάτι που μπορεί να λείπει από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως πόρους, κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα, ένας από τους πιο κερδοφόρους τομείς στο μέλλον και με την ταχύτερη ανάπτυξη θα είναι οι πράσινες τεχνολογίες.

Όπως είναι λογικό, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την ανάληψη πρωτοβουλιών στις παλιές επιχειρήσεις, είναι απαραίτητο να υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία και να συνεχίζεται η πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Αυτή είναι λοιπόν η τέταρτη προτεραιότητα των CEOs. Iδιαίτερα όταν επιδιώκουν τέτοιες νέες πράσινες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ισχύει επίσης για όλες τις μη τεχνολογικές εταιρείες που κάνουν τη στροφή προς την τοποθέτηση του λογισμικού στο επίκεντρο της επιχείρησής τους. Όπως επίσης και για όλες εκείνες που επιδιώκουν να αποκομίσουν τη μέγιστη δυνατή αξία από τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στους CEOs που επιθυμούν να μεταμορφώσουν την επιχείρησή τους.

Παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην ατζέντα των στελεχών, αποτελώντας την πέμπτη τους προτεραιότητα. Πριν από έναν χρόνο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή του 2021 (COP26), οι δεσμεύσεις τους να στοχεύσουν στη μείωση σχεδόν του 90% των εκπομπών CO2 σηματοδότησαν κάτι πραγματικά πρωτοποριακό: ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύτηκε πραγματικά για πρώτη φορά. Όμως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η ενεργειακή ανασφάλεια και μια πιθανή παγκόσμια ύφεση, καθυστερούν την υλοποίηση των περσινών δεσμεύσεων.

Διαβάστε ακόμα: Τα χαρακτηριστικά των “σιωπηλών” ηγετών

Η έκτη προτεραιότητα των CEOs αφορά στην ανοικοδόμηση της εμπειρίας των εργαζομένων. Οι άνθρωποι που απαιτούνται για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, δεν είναι ποτέ εκτός των προτεραιοτήτων των κορυφαίων CEOs. Ειδικά μετά την πανδημία, που έφερε νέα μοντέλα εργασίας, είναι καθοριστικής σημασίας η βελτίωση της ικανοποίησης των εργαζομένων και η ενίσχυση της αίσθησης ότι αποτελούν μέρος της εταιρείας. Αυτό είναι το κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων διατήρησης και προσέλκυσης ταλαντούχων υποψηφίων, όπως παρατηρούνται σε πολλές εταιρείες.

Στον απόηχο του Covid-19 οι CEOs χρειάζεται να βρουν ένα νέο σχέδιο δέσμευσης. Να σκεφτούν πολύ για το γραφείο του μέλλοντος, ένα μέρος όπου οι εργαζόμενοι θα θέλουν να βρίσκονται – να βλέπουν φίλους, να αναπτύσσουν νέες ιδέες και να βρίσκουν αρκετό νόημα στη δουλειά τους.

Τρεις από τις έξι προτεραιότητες αφορούν τη νοοτροπία της ηγεσίας εν συνόλω: ανθεκτικότητα, θάρρος και ανοικοδόμηση της εμπειρίας των εργαζομένων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο απόλυτος στρατηγικός σύμβουλος της εταιρείας. Για να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις σύγχρονες δυσκολίες, χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα -αντιφατικών πολλές φορές- προοπτικών: από έξω προς τα μέσα και από μέσα προς τα έξω, σαν να χρησιμοποιεί ένα τηλεσκόπιο για να δει τον κόσμο και ένα μικροσκόπιο για να τον αναλύσει. 

Με πληροφορίες από Mckinsey

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.