30 Απρ 2024
READING

Η όμορφη συνταγή της επιτυχίας των “άσχημων” Crocs

5 MIN READ

Η όμορφη συνταγή της επιτυχίας των “άσχημων” Crocs

Η όμορφη συνταγή της επιτυχίας των “άσχημων” Crocs

Τα crocs είναι τα διασημότερα άσχημα-όμορφα παπούτσια στον κόσμο -είτε τα μισείς είτε τα αγαπάς. Παρότι αντικειμενικά άσχημα, λατρεύονται από εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που τα φορούν μανιωδώς ειδικά φέτος. Μάλιστα, καταλαμβάνουν τη Νο. 2 θέση στη γενική λίστα της Morning Consult με τις φετινές μάρκες με την ταχύτερη ανάπτυξη. Πού, όμως, οφείλεται αυτή η τεράστια επιτυχία τους;

Η εταιρεία Crocs ιδρύθηκε το 2001 με στόχο την δημιουργία παπουτσιών ειδικά για σκάφη, καθώς δεν γλιστράνε. Ωστόσο, γρήγορα κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτόν τον σκοπό και σήμερα έχουν καταστεί πρακτικά και βασικά παπούτσια στα νοικοκυριά και σε διάφορα  επαγγέλματα, όχι απαραίτητα λόγω της αισθητικής τους. Μέχρι πρότινος εμφανίζονταν πιο συχνά στα πόδια των σεφ, των νοσοκόμων και άλλων ατόμων που εργάζονται σε ορθοστασία για ώρες. Μερικές φορές ωστόσο το εμπορικό σήμα προκάλεσε ζημιά στον ίδιο του τον εαυτό, παράγοντας μοντέλα όπως το EVA που αποδείχτηκε τόσο ανθεκτικά, ώστε ένα μόνο ζευγάρι μπορούσε να διαρκέσει μια ζωή. Αλλά ακόμη και αυτό δεν επιβράδυνε την πορεία των Crocs.

Διαβάστε ακόμα: H πρώτη παγκόσμια καμπάνια της Birkenstock εξηγεί γιατί τα παπούτσια της είναι άσχημα

Ωστόσο, από το 2017 τα Crocs εξελίσσονται στα αγαπημένα παπούτσια των νεότερων γενεών. Οι Scott Seamans, Lyndon “Duke” Hanson και George Boedecker, Jr. που την δημιούργησαν, αποδίδουν την επιτυχία της σε ένα σχέδιο ανάκαμψης που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια και επικεντρώθηκε σε βασικά καταναλωτικά κοινά, “αιχμαλωτίζοντας” τόσο τους αγοραστές με γνώμονα τις τάσεις που συνδέονται με τις συνεργασίες της μάρκας όσο και αυτούς που εκτιμούν το βασικό προϊόν. Έτσι, ξεκίνησαν να κάνουν εντυπωσιακές συνεργασίες με διάφορα brands και διασημότητες που γνωρίζουν οι Gen Z-ers, όπως ο Justin Bieber. Ορισμένες από αυτές τις συνεργασίες διατηρήθηκαν σε περιορισμένη κυκλοφορία για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη συζήτηση, ενώ άλλες προσέφεραν ευρύτερη διαθεσιμότητα για να αποφευχθεί η αποξένωση των θαυμαστών.

Μάλιστα, φέτος, παρόλο που η εταιρεία δεν ήταν το νούμερο ένα brand στη λίστα με τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα brands,  κυριάρχησε στις αγορές της Gen-Z, καθώς οι καταναλωτές της αγόρασαν περισσότερα ζευγάρια από ότι έκαναν άλλες γενιές. Με απλά λόγια, τα Crocs ήταν και μάλλον θα συνεχίσουν να είναι τάση.

Η αγάπη αυτή της νέας γενιάς στο παπούτσι αυτό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο στυλ και τις ανάγκες της. Γιατί όταν γίνεται λόγος για μόδα, αναζητά ένα άνετο και ταυτόχρονα εναλλακτικό outfit. Φαρδιά ρούχα, κυρίως αθλητικά, χρωματιστά μαλλιά και υψηλή οικολογική συνείδηση είναι μόνο μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της Gen Z. Γίνεται λόγος για μία νέα γενιά που σπάει τα μέχρι τώρα στερεότυπα που σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση και την στάση  που έχουν τα δύο φύλα μεταξύ τους, αψηφά την “τέλεια” και στημένη εικόνα των influencers στο Instagram και συγχρόνως προσπαθεί να δημιουργήσει έναν ποιοτικό τρόπο ζωής. Έτσι, τα Crocs έρχονται και εναρμονίζονται με αυτή την όψη της μόδας των Gen-Zers.

Επιπλέον, μια ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθά σημαντικά της πωλήσεις αλλά και την εικόνα των προϊόντων της. Μάλιστα, τα Crocs είναι ένα δημοφιλέστερα brand στο TikTok: με σχεδόν 800.000 ακόλουθους και αναρτήσεις που φέρουν το hashtag #crocs που κερδίζουν 6,1 δισεκατομμύρια προβολές. Φυσικά, όλες αυτές οι προβολές έχουν αντίκτυπο, όπως μαρτυρούν τα δεδομένα της Morning Consult. Οι xρήστες στο TikTok εμφανίζονται να έχουν πιο θετική εντύπωση για τα Crocs σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν το social medium, σε ποσοστό 58% έναντι 40%. Αυτές οι συνδυασμένες προσπάθειες βοηθούν στο να διατηρούνται οι συζητήσεις γύρω από το brand ιδιαίτερα μεταξύ των ενηλίκων Gen Z.

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορεί η γκαρνταρόμπα μας να γίνει πιο βιώσιμη

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι τα Crocs θα μπορούσαν να συγκριθούν με τη Nike Jordans, μια κλασική μάρκα υποδημάτων με παρόμοια ευρέως διαδεδομένη απήχηση και αξία μεταπώλησης. Τα Crocs υστερούσαν έναντι των μοντέλων Jordans όσον αφορά τις αγορές μεταξύ των ενηλίκων της Gen Z για χρόνια. Μέχρι τον Μάιο του 2022, όταν μετατράπηκε σε trend και ξεπέρασε τη μάρκα του basketball footwear. Από τη σκοπιά της στρατηγικής retail, σε αντίθεση με πολλά brands που στοχεύουν στους νέους αγοραστές δίνοντας έμφαση στις ψηφιακές εμπειρίες, η στρατηγική των Crocs ακολουθούν μία omnichannel πορεία, στα ψηφιακά αλλά και φυσικά καταστήματά τους. Ενώ έχει επίσης ισχυρή παρουσία στην αγορά μεταπώλησης, με ορισμένα στυλ να πωλούνται πολλές φορές πάνω από την αρχική τιμή τους.

Το μυστικό της επιτυχίας των Crocs είναι η επανάληψη των στυλ και των επιλογών αξεσουάρ με γνώμονα τις τάσεις, χωρίς να αποξενώνουν τους βασικούς θαυμαστές τους που προσελκύονται από τη λειτουργία και την άνεση των “άσχημων’ παπαουτσιών. Αυτή η προσέγγιση είναι που θα διατηρήσει το brand υψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών στο μέλλον, ακόμη και όταν οι τάσεις της Gen Z-ers αλλάξουν. Καθώς πλησιάζουμε το 2023, η απειλή μιας ύφεσης διαφαίνεται και μαζί της η πιθανότητα μείωσης της καταναλωτικής δύναμης. Η χαμηλή τιμή της Crocs για την κατηγορία των υποδημάτων και η ικανότητα να προσφέρει στους αγοραστές οικονομικά προσιτές συγκινήσεις θα ωθήσουν τη μάρκα παπουτσιών και σε άλλες αλλαγές, που κρίνοντας από το παρελθόν, αναμένεται να είναι αρκετά εντυπωσιακές.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photos: Crocs

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.