02 Μάι 2024
READING

Ερμιόνη Γεωργουλάκη | Σύγχρονη ηγεσία στο τιμόνι της P&G

4 MIN READ

Ερμιόνη Γεωργουλάκη | Σύγχρονη ηγεσία στο τιμόνι της P&G

Ερμιόνη Γεωργουλάκη | Σύγχρονη ηγεσία στο τιμόνι της P&G

Η Country Leader Greece P&G δεν φοβάται τις προκλήσεις

Στο τιμόνι του ελληνικού branch της Procter & Gamble από το 2018, η εκ Κρήτης Ερμιόνη Γεωργουλάκη, φέρει πολυετή εμπειρία στα ταχυκίνητα προϊόντα. Από το μετερίζι μιας πολυεθνικής εταιρείας με ιστορική πορεία στην ελληνική αγορά και τζίρο που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά δύσκολων συγκυριών και κρίσεων που ξεπέρασε με επιμονή και διορατικότητα.

Ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος ΜΒΑ του Durham University Business School, UK, ξεκίνησε την καριέρα της στην P&G το 1992 στο τμήμα Product Supply και από το 1997 συνέχισε στο τμήμα Πωλήσεων. Από τότε έχει ολοκληρώσει με επιτυχία πολλούς εμπορικούς ρόλους και καθήκοντα στη ελληνική αγορά, ενώ το 2014 ανέλαβε υπεύθυνη σχεδιασμού και στρατηγικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει 10 χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Το 2016 πήρε τη θέση του Διευθυντή Πωλήσεων στην Ελλάδα και τον Ιούλιο του 2018 τοποθετήθηκε στη νευραλγική θέση του επικεφαλής της P&G Ελλάδος, αναλαμβάνοντας τη θέση του Country Leader.

Μπροστά σε κρίσεις και δυσκολίες

Στόχευση της εταιρείας υπό την ηγεσία της είναι να διευρύνει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά, ποντάροντας και στο ευρύ χαρτοφυλάκιο, αλλά και στην ελκυστικότητα των προϊόντων που διαθέτει. Η πολυεθνική σε παγκόσμιο επίπεδο απευθύνεται με τα προϊόντα της σε 5 δισεκατομμύρια καταναλωτές, ενώ στην ελληνική αγορά σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες.

Στην πορεία αυτή, η Ερμιόνη Γεωργουλάκη βρέθηκε μπροστά σε κρίσεις που επηρέασαν τις καταναλωτικές συνήθειες και ανάγκασαν την πολυεθνική να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση δημιούργησαν πρωτοφανείς προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως στη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών και στις μεταφορές. Έχοντας ως στόχο να επιχειρεί, να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται αλλά ταυτόχρονα να είναι δύναμη θετικής αλλαγής, η εταιρεία αντιλήφθηκε τι είχε πλέον αξία.

Στην μετάβαση των καταναλωτών από τα φυσικά καταστήματα στις υβριδικές αγορές, η P&G αναταποκρίθηκε με μεγάλη ταχύτητα και προσαρμοστικότητα, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα των προϊόντων και την αποφυγή ελλείψεων καθώς και τη γρήγορη παράδοση ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα στις αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών. Παγκοσμίως εξάλλου οι πωλήσεις της P&G μέσω e-commerce αντιπροσωπεύουν πλέον το 14% των συνολικών πωλήσεων. Στην Ελλάδα, παρότι παραμένει ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό αυτών, κατά την πανδημική διετία διπλασιάστηκε, κάτι που προέκυψε από την αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του εμπορίου σε αυτή την αλλαγή.

Τα Πάρκα Τσέπης

Στη χώρα μας, μάλιστα, η εταιρεία ξεκίνησε μια προσπάθεια μετά τον Covid να βρεθεί ο καταναλωτής σε μια καλύτερη πόλη, πιο πράσινη και πιο βιώσιμη. Στην πρόθεση αυτή εντάχθηκε το πρόγραμμα δημιουργίας Πάρκων Τσέπης, που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα πάρκα ως ανταπόδοση της εταιρείας στην κοινωνία για την μακρόχρονη εμπιστοσύνη της.

Η Procter & Gamble

Με έδρα το Σινσινάτι του Οχάιο, η επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1837 από τους William Procter και James Gamble, και έχει εξελιχθεί σε μια πολυεθνική εταιρεία με παρουσία σε κάθε σημείο του πλανήτη, δεν θα μπορούσε παρά να θεωρεί τη σημερινή συνεχιζόμενη οικονομική αναταραχή ως ένα προσωρινό ανάχωμα προς την ανάπτυξη και όχι ως έναν ουσιαστικό λόγο για μείωση των επενδύσεων στη μακροπρόθεσμη πορεία της.

Σήμερα η P&G ειδικεύεται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων προσωπικής υγείας, φροντίδας και υγιεινής των καταναλωτών, με brands όπως Crest, Tide, Swiffer, Pampers, Always, Bounce, Ariel, Lenor, Tampax, Gilette, Braun, Head&Shoulders, Aussie, Herbal Essences, Pantene, Viakal, Fairy, Fixodent, Oral-B, Vicks, Clearblue, Olay και Old Spice.

Η Procter & Gamble έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά από τον όμιλο ΓΕΝΚΑ. Ηταν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 όταν ξεκίνησαν οι μαζικές εισαγωγές των αμερικανικών ειδών της εταιρείας, με μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα. Κεντρικό ρόλο στις πωλήσεις της ΓΕΝΚΑ έπαιξε το απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι Τide ΖΚ. Ακολούθησαν σημαντικές επενδύσεις, με την εταιρεία Βιοχρώμ να υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την αμερικανική πολυεθνική, με εργοστασιακή μονάδα στην Αγία Βαρβάρα και βασικά είδη τα Tide ZK και τα Dal και Dalo που προέρχονταν από τη Βιοχρώμ. Με την εμφάνιση των πρώτων ηλεκτρικών πλυντηρίων το 1970 έκανε την είσοδό του στην αγορά και το Ariel, κίνηση που οδήγησε στην ενδυνάμωση της εταιρείας και τη διαχείρισή της να μεταβιβάζεται στη μητρική εταιρεία, η οποία δημιούργησε μια θυγατρική που ακολουθεί με συνέπεια τις γραμμές της κεντρικής διοίκησης προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της τοπικής αγοράς.

Η Ερμιόνη Γεωργουλάκη είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα σύγχρονης ηγεσίας σε μια εταιρεία με πολύ υψηλές απαιτήσεις και καταφέρνει να λέει λίγα και κάνει πολλά.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.