30 Απρ 2024
READING

Campaign of the Day: Can an alphabet preserve a culture?

2 MIN READ

Campaign of the Day: Can an alphabet preserve a culture?

Campaign of the Day: Can an alphabet preserve a culture?

Στην Καμπάνια της Ημέρας, το THETOTALBUSINESS παρουσιάζει μια διαφήμιση που ξεχώρισε με τη δημιουργικότητά της και μπορεί να εμπνεύσει δημιουργώντας συζήτηση γύρω από το μήνυμα που επικοινωνεί.

Η γλώσσα της φυλής Φουλάνι της Δυτικής Αφρικής, γνωστή ως Πουλάαρ, ομιλείται από πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, η γλώσσα ήταν βασισμένη στην προφορική εκμάθηση και δεν είχε αλφάβητο. Αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη μητρική τους γλώσσα από τότε που ήταν παιδιά, οι αδελφοί Barry με αντίστοιχη καταγωγή, δημιούργησαν το ADLaM, ένα χειρόγραφο αλφάβητο για τον λαό τους.

Από την κίνηση αυτή προέκυψε η ανάγκη να ψηφιοποιηθεί το αλφάβητο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα στους Φουλάνι να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, να συνδέονται μέσω των social media και να βρίσκουν πληροφορίες στη γλώσσα τους.

Αν και αδελφοί Barry είχαν αναπτύξει τις πρώτες εκδόσεις της ψηφιακής γραμματοσειράς, για να την υιοθετήσει και να την αγκαλιάσει πλήρως η κοινότητα των Φουλάνι, το αλφάβητο έπρεπε να βελτιστοποιηθεί και να γίνει ευρύτερα διαθέσιμο σε ψηφιακούς χώρους. Σε συνεργασία με τους δημιουργούς του και μια ομάδα ειδικών σχεδιαστών γραμματοσειρών, η Microsoft αποφάσισε να δημιουργήσει μια αναθεωρημένη έκδοση του αλφαβήτου που ήταν ευκολότερη στην ανάγνωση και τη γραφή. Είναι σημαντικό ότι η νέα γραμματοσειρά ενημερώθηκε, ώστε να περιλαμβάνει νέες μορφές γραμμάτων που λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο με τον οποίο το αλφάβητο έχει εξελιχθεί φυσικά μέσα στην κοινότητα των Φουλάνι.

Η Microsoft πήγε την ψηφιοποίηση του αλφαβήτου ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά, ενσωματώνοντας την επανασχεδιασμένη εκδοχή του σε όλες τις παγκόσμιες πλατφόρμες της. Η αναθεωρημένη έκδοση του αλφαβήτου είναι πλέον διαθέσιμη για λήψη στη διεύθυνση unlocked.microsoft.com ως γραμματοσειρά ADLaM Display και θα αναπτυχθεί στη σουίτα προγραμμάτων Microsoft 365, desktop και mobile συσκευών.

Το ταξίδι του αλφαβήτου των Φουλάνι αποτυπώθηκε στην καμπάνια που φέρει την υπογραφή του agency McCann New York, η οποία αναδείχθηκε ως “2023 Cannes Lion Grand Prix Winner”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.