02 Μάι 2024
READING

Πώς μία “ψεύτικη”διαφήμιση αμφισβητεί την ακεραιότητα του ΟΟΗ marketing

4 MIN READ

Πώς μία “ψεύτικη”διαφήμιση αμφισβητεί την ακεραιότητα του ΟΟΗ marketing

Πώς μία “ψεύτικη”διαφήμιση αμφισβητεί την ακεραιότητα του ΟΟΗ marketing

Πώς ένα ψεύτικο βίντεο με μία μάσκαρα ξεγέλασε το κοινό;

Στον κόσμο της διαφήμισης, η προσέλκυση της προσοχής των καταναλωτών αποτελούσε πάντοτε πρωταρχικό στόχο. Με την έλευση των νέων τεχνικών CGI (Computer-generated imagery), οι διαφημιστές έχουν πλέον τη δυνατότητα να δημιουργούν εντυπωσιακές βιωματικές σκηνές που μπορούν εύκολα να “εξαπατήσουν” και να αιχμαλωτίσουν το κοινό. Ωστόσο, όπως αποδεικνύει ένα πρόσφατο περιστατικό με ένα ψεύτικο βίντεο με μάσκαρα, η γραμμή μεταξύ των γνήσιων OOH εκστρατειών και των ψηφιακών εξαπατήσεων γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη.

Η viral εξαπάτηση

Η διαφήμιση της Maybelline για τη μάσκαρα που έκανε πρόσφατα θραύση στα social media αποτελεί τέλειο παράδειγμα του τεράστιου viral αντίκτυπου της OOH διαφήμισης, όταν εκτελείται πειστικά. Πρόκειται για ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου. Λεωφορεία και τρένα που κοσμούνται με πυκνές και ογκώδεις βλεφαρίδες, “βάζουν μάσκαρα” από ένα γιγαντιαίο σωληνάριο καθώς εκτελούσαν τα καθημερινά τους δρομολόγια.

Διαβάστε ακόμα: Η Coca-Cola ζωντανεύει διάσημα έργα Τέχνης

Η ιδέα ήταν αναμφισβήτητα συναρπαστική. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι το όλο θέαμα ήταν ένα περίτεχνο κόλπο – ένα επιδέξια κατασκευασμένο βίντεο CGI. Παρά το γεγονός ότι το βίντεο με τη μάσκαρα ήταν εντελώς ψεύτικο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο Τύπος ξεγελάστηκαν εύκολα, ενισχύοντας την απάτη και δημιουργώντας ευρύ ενδιαφέρον.

Και ενώ η διαφήμιση ενίσχυσε αναμφίβολα τις προσπάθειες marketing της Maybelline, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία και τις επιπτώσεις τέτοιων παραπλανητικών τακτικών.

Ερωτήματα που προκαλούν αναστάτωση στη βιομηχανία

Η εμφάνιση της ψεύτικης βιωματικής διαφήμισης εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα για τους marketers. Πώς πρέπει να ταξινομήσουν αυτές τις εκστρατείες και πού εντάσσονται στις ευρύτερες στρατηγικές διαφήμισης; Καθώς η πραγματικότητα και η επαυξημένη πραγματικότητα συνεχίζουν να συγκλίνουν, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε πώς αυτές οι παραπλανητικές τακτικές θα διαμορφώσουν το μέλλον της διαφήμισης.

Θα γίνουμε μάρτυρες της εμφάνισης πλατφορμών OOH που θα επιτρέπουν διαφημίσεις επαυξημένης πραγματικότητας, αντικατοπτρίζοντας τις εικονικές βλεφαρίδες της Maybelline; Τα φίλτρα του Snapchat, τα οποία παρέχουν μια παρόμοια εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας, θεωρούνται μορφή διαφήμισης OOH;

Εξέλιξη της Out-of-Home διαφήμισης

Αναμφισβήτητα, το πεδίο της διαφήμισης OOH υφίσταται σημαντική μεταμόρφωση. Τα τελευταία 15 χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες της ψηφιοποίησης διαφόρων διαφημιστικών καναλιών, με οθόνες υψηλής ευκρίνειας να κοσμούν κεντρικούς δρόμους, στάσεις λεωφορείων, διαφημιστικές πινακίδες και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Η διαφήμιση της Maybelline παρουσιάζει τις δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός του προγραμματικού DOOH (digital OOH) με τη δημιουργική σκέψη, επιτρέποντας στους διαφημιζόμενους να προσαρμόζουν δυναμικά τις καμπάνιες τους σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και ώρες της ημέρας. Σε αντίθεση με τις CGI, αυτές οι διαφημίσεις παραμένουν προσγειωμένες στην πραγματικότητα και αξιοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να ενισχύσουν τη συνάφεια και τον αντίκτυπό τους.

Ο ρόλος των Real-Life Experiences

Ενώ η γοητεία των CGI και των εικονικών εμπειριών είναι αδιαμφισβήτητη, είναι σημαντικό να μην επισκιάζεται η αξία των γνήσιων, πραγματικών εμπειριών στη διαφήμιση. Οι μαζικές 3D αναμορφικές διαφημίσεις που εμφανίζονται σε εμβληματικές τοποθεσίες όπως το Piccadilly Circus και η Times Square δημιουργούν στιγμές που προκαλούν δέος και “μοιράζονται” ασταμάτητα στα social media. Ωστόσο, τώρα βλέπουμε παρόμοια τρισδιάστατα εφέ να διαχέονται σε κοινές οθόνες D6 σε εμπορικά κέντρα και σταθμούς του μετρό.

Διαβάστε ακόμα: Το Hilton, εταιρεία 104 ετών, αλλάζει το παιχνίδι με διαφήμιση στο TikTok

Το omni-channel μέλλον της διαφήμισης

Κοιτάζοντας μπροστά, το προγραμματικό DOOH επιτρέπει τον απρόσκοπτο συντονισμό με άλλα κανάλια διαφήμισης. Οι καμπάνιες DOOH στην άκρη του δρόμου μπορούν να συγχρονιστούν με ραδιοφωνικές διαφημίσεις και η περαιτέρω ενσωμάτωση με πλατφόρμες δεδομένων συνδεδεμένης τηλεόρασης (CTV) μπορεί να ενισχύσει τις τηλεοπτικές καμπάνιες. Καθώς το τοπίο του OOH εξελίσσεται, είναι σημαντικό για τους marketers να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της αξιοποίησης των τεχνολογιών αιχμής και της υιοθέτησης της δύναμης των γνήσιων, πραγματικών εμπειριών για την αποτελεσματική εμπλοκή των καταναλωτών.

Το βίντεο με την ψεύτικη μάσκαρα της Maybelline χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τη διαφημιστική βιομηχανία, αναδεικνύοντας τον πιθανό αντίκτυπο των ψεύτικων βιωματικών εκστρατειών και την ανάγκη για ηθικές εκτιμήσεις. Καθώς ο χώρος OOH εξελίσσεται με την ψηφιοποίηση και τις δυνατότητες προγραμματισμού, οι διαφημιστές καλούνται να περιηγηθούν στη λεπτή ισορροπία μεταξύ των εικονικών εμπειριών που οδηγούνται από CGI και της δύναμης των πραγματικών συναντήσεων. Αξιοποιώντας τις πραγματικές δυνατότητες και των δύο πεδίων, μπορούν να δημιουργήσουν αξιομνημόνευτες, εντυπωσιακές καμπάνιες που έχουν απήχηση στο κοινό, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της διαφημιστικής βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo & Video: Unsplash | YouTube

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.