01 Μάι 2024
READING

Δημιουργεί η αργκό μια σύγχρονη Βαβέλ στον εργασιακό χώρο;

3 MIN READ

Δημιουργεί η αργκό μια σύγχρονη Βαβέλ στον εργασιακό χώρο;

Δημιουργεί η αργκό μια σύγχρονη Βαβέλ στον εργασιακό χώρο;

Πώς η αργκό διαμορφώνει τις αλληλεπιδράσεις μας στο χώρο εργασίας;

Ο σύγχρονος εργασιακός χώρος είναι ένα “μωσαϊκό” γενεών – Baby Boomers, Generation X, Millennials και Gen Z – η καθεμία από τις οποίες φέρνει μοναδικές εμπειρίες και προοπτικές, καθώς και τη δικιά της γλώσσα. Και αυτό είναι φυσιολογικό. Κάθε γενιά έχει τη δική της γλώσσα εμποτισμένη με τις πολιτιστικές, κοινωνικές και τεχνολογικές αποχρώσεις της εποχής της. Ωστόσο, η ανάμειξη αυτών των διαλέκτων των γενεών στο σύγχρονο χώρο εργασίας οδηγεί συχνά σε μια βαβέλ παρεξηγημένων εκφράσεων και φράσεων.

Έτσι, όταν οι Gen Z-ers μεταφέρουν στον εργασιακό χώρο την αργκό γλώσσα που χρησιμοποιούν μεταξύ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό συχνά δυσκολεύει τις άλλες γενιές που προσπαθούν να συνεργαστούν μαζί τους και να τους κατανοήσουν.

Διαβάστε ακόμα: Η γλώσσα της Gen Z μπερδεύει τους συναδέλφους της

Μια πρόσφατη έρευνα από την Preply -μία αμερικανική εταιρεία διαδικτυακής διδασκαλίας που δραστηριοποιείται σε 30 χώρες- εξετάζει αυτό το επίκαιρο θέμα, διερευνώντας τον αντίκτυπο των διαφορών στην αργκό των γενεών στην επικοινωνία στον χώρο εργασίας. Αυτό το χάσμα της αργκό των γενεών, αν και δεν είναι καινούργιο, αποτελεί μια διαφοροποιημένη πρόκληση στα σημερινά εργασιακά περιβάλλοντα πολλαπλών γενεών.

Αποκαλύπτοντας το χάσμα της αργκό

Η μελέτη της Preply, η οποία περιλαμβάνει ανάλυση δεδομένων Google Trends και έρευνα σε πάνω από 1.000 άτομα από διαφορετικές γενιές, έφερε στο φως ένα σημαντικό χάσμα επικοινωνίας που έχει τις ρίζες του στην αργκό των γενεών. Το λεξιλόγιο που είναι μοναδικό για κάθε γενιά, ενώ εμπλουτίζει, συχνά αφήνει τους άλλους σε αμηχανία, εμποδίζοντας την αποτελεσματική επικοινωνία.

Περίπου το 30% των εργαζομένων της Gen X δυσκολεύονται να κατανοήσουν την αργκό που χρησιμοποιείται από τους Millennials και Gen Z-ers συναδέλφους τους.

Αλλά και οι εργαζόμενοι της Gen Z αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κατανόηση της αργκό των μεγαλύτερων συναδέλφων τους, σε ποσοστό 25%.

Όσο αφορά τους Millennials, το 28% προσαρμόζονται στην αργκό της Gen Z για να ταιριάζουν καλύτερα με τους νεότερους συναδέλφους τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει έναν κοινό προβληματισμό σε όλους τους τομείς, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των εργαζόμενων κάθε γενιάς αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατανόηση της γλώσσας των άλλων γενεών.

Μαθαίνοντας από γενιά σε γενιά

Η έκθεση διερεύνησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι από διαφορετικές γενιές προσπαθούν να γεφυρώσουν αυτό το γλωσσικό χάσμα. Οι Gen Χ-ers απευθύνονται στα νεότερα μέλη της οικογένειάς τους για να αποκωδικοποιήσουν τη σύγχρονη αργκό. Από την άλλη, οι Millennials αξιοποιούν το YouTube για να εξοικειωθούν με το άγνωστο λεξιλόγιο των νεότερων. Ενώ η Gen Z, στην προσπάθειά της να κατανοήσει την αργκό των μεγαλύτερων γενεών, καταφεύγει στο TikTok.

Διαβάστε ακόμα: Mid & Periodt & Cap | τι δεν καταλαβαίνεις;

Αναζήτηση κοινού γλωσσικού εδάφους

Η έκθεση της Preply δείχνει πόσο σημαντικό είναι να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλον στην εργασία, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη γενιά. Απλά βήματα όπως η διοργάνωση διασκεδαστικών εργαστηρίων, ομαδικών δραστηριοτήτων ή περιστασιακών συναντήσεων “ανταλλαγής αργκό” μπορούν να βοηθήσουν όλους να μάθουν τους διαφορετικούς όρους που χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Καθώς όλο και περισσότερες γενιές συναντιούνται στον εργασιακό χώρο, η αντιμετώπιση του χάσματος της αργκό είναι απαραίτητη. Η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο φιλικό, περιεκτικό και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον. Η επένδυση στη γεφύρωση του χάσματος επικοινωνίας μεταξύ των γενεών όχι μόνο θα ενισχύσει την κατανόηση μεταξύ των εργαζομένων αλλά και θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο περιεκτικής και ελκυστικής εργασιακής κουλτούρας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.