29 Απρ 2024
READING

Πώς τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να αλλάξουν την αγορά

4 MIN READ

Πώς τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να αλλάξουν την αγορά

Πώς τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να αλλάξουν την αγορά

Οι οικονομικές “παρενέργειες” των GLP-1 φαρμάκων

Οι ιατρικές καινοτομίες δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία των ανθρώπων – μπορούν επίσης να ταρακουνήσουν την οικονομία. Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως το Ozempic δεν βοηθούν απλώς τους ανθρώπους να χάσουν κιλά, αλλά επηρεάζουν και τον κόσμο των επιχειρήσεων. Αυτά τα σκευάσματα (γνωστά ως GLP-1s) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών των μετοχών πολλών εταιρειών.

Όταν η Walmart ανέφερε μια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών λόγω της συνταγογράφησης φαρμάκων της κατηγορίας GLP-1, οι επενδυτές επηρεάστηκαν και οι τιμές των μετοχών των παραγωγών σνακ, όπως η Mondelez, η PepsiCo και η Hershey’s, παρουσίασαν μια απροσδόκητη πτώση. Η λογική είναι απλή: αν αυτά τα φάρμακα κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο, αυτό θα μπορούσε να σημάνει χαμηλότερες πωλήσεις για τις μεγάλες μάρκες σνακ.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο φυσική είναι η φυτική διατροφή;

Προληπτική στροφή της Nestlé προς τα συμπληρώματα διατροφής

Ως απάντηση στην τάση αυτή, η Nestlé προσαρμόζει τις προσφορές της για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών που λαμβάνουν φάρμακα GLP-1. Επεκτείνεται σε συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, αναγνωρίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι που στρέφονται σε φαρμακευτικές λύσεις για να διαχειριστούν το βάρος τους μπορεί να λαμβάνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τις παραδοσιακές πηγές τροφίμων.

Θετικά και αρνητικά σενάρια για διάφορους κλάδους

Ο αντίκτυπος των φαρμάκων GLP-1 εκτείνεται πέρα από τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να επηρεάσουν διάφορους. Για παράδειγμα, τραπεζικοί αναλυτές της Bank of America υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα των φαρμάκων GLP-1 μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη εθιστική συμπεριφορά, οδηγώντας ενδεχομένως σε πτώση των μετοχών των βιομηχανιών αλκοόλ, καπνού και τυχερών παιχνιδιών.

Από την άλλη, αναλυτές της Jefferies εξετάζουν πώς η σημαντική απώλεια βάρους στον πληθυσμό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν καύσιμα επειδή τα αεροπλάνα θα ήταν ελαφρύτερα.

Δεν χρειάζονται βιαστικά συμπεράσματα

Παρά τις εκτιμήσεις αυτές, το ζήτημα χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση. Όπως και με προηγούμενες τάσεις στη διατροφή, η διάκριση μεταξύ των φευγαλέων τάσεων και των διαρκών μεταβολών της αγοράς είναι δύσκολη.

Ο παραλληλισμός με γεγονότα του παρελθόντος μπορεί μερικές φορές να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα πράγματα. Πριν από μια δεκαετία, όταν τα εστιατόρια άρχισαν να αναγράφουν τον αριθμό των θερμίδων στα μενού τους, πολλοί περίμεναν ότι οι πωλήσεις των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες θα μειώνονταν. Αλλά αντίθετα με αυτές τις προσδοκίες, δεν υπήρξε μεγάλη μετατόπιση στο τι αγόραζαν οι άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, οι πωλήσεις γλυκών αυξήθηκαν ακόμη και μετά από αυτή την αλλαγή.

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, όταν η δίαιτα Άτκινς ήταν must και οι άνθρωποι έκοβαν τους υδατάνθρακες, οι μετοχές σιταριού έπεσαν. Αλλά μέχρι το 2004, όταν η δημοτικότητα της δίαιτας είχε εξασθενήσει, οι εν λόγω μετοχές ανέβηκαν ξανά.

Που διαφέρουν τα GLP-1s

Σε αντίθεση με τις δίαιτες που απαιτούσαν συνεχή δύναμη θέλησης, τα φάρμακα GLP-1 προσφέρουν μια απλούστερη λύση για την απώλεια βάρους μέσω εβδομαδιαίων ενέσεων που καταστέλλουν την όρεξη.

Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες λαμβάνονται συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν κάποιος σταματήσει να τα χρησιμοποιεί, κινδυνεύει να πάρει απότομα βάρος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που ανεβαίνουν ξανά. Λόγω αυτής της συνεχούς χρήσης, αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε πιο μόνιμες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν και τρώνε σε σύγκριση με τις σύντομης διάρκειας διατροφικές μόδες του παρελθόντος.

Διαβάστε ακόμα: Απειλούν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους τη βιομηχανία τροφίμων;

Ο πιθανός αντίκτυπος

Προς το παρόν, μόνο ένα μικρό μέρος των ενηλίκων στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί αυτά τα φάρμακα για την απώλεια βάρους. Αλλά αν ο αριθμός αυτός αυξηθεί σημαντικά, θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει την ποσότητα και το είδος των τροφίμων που αγοράζουν οι άνθρωποι. Η κλίμακα αυτής της αλλαγής θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το αν η ασφάλιση θα καλύψει το κόστος, η προσβασιμότητα των φαρμάκων, το πόσο καλά τα ανέχονται οι χρήστες και αν τα παίρνουν σύμφωνα με τις οδηγίες.

Δεν είναι ακόμη σίγουρο τι θα συμβεί, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να αλλάξουν πολύ περισσότερα από το βάρος των ανθρώπων – θα μπορούσαν να αλλάξουν τις τάσεις της αγοράς και τις στρατηγικές της βιομηχανίας για τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.