17 Μάι 2024
READING

GenAI, ένας σύμμαχος με απεριόριστες δυνατότητες

6 MIN READ

GenAI, ένας σύμμαχος με απεριόριστες δυνατότητες

GenAI, ένας σύμμαχος με απεριόριστες δυνατότητες

Γύρω στο 2015, οι άνθρωποι άρχισαν να αναφέρουν σχεδόν κάθε εφαρμογή της μηχανικής μάθησης ως τεχνητή νοημοσύνη. Οι ειδικοί του κλάδου αντέδρασαν τότε επισημαίνοντας πως οι εφαρμογές ΑΙ είναι ταυτοποιητές προτύπων, δεν σκέφτονται, υπολογίζουν πιθανότητες. Για αυτό το λόγο δεν μπορούν να θεωρούνται ευφυείς.

Το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν τα εργαλεία AI είναι έξυπνα

Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη -GenAI- αμφισβητεί το παραπάνω. Χάρη στην επιταχυνόμενη υπολογιστική ισχύ, τα καλύτερα δεδομένα εκπαίδευσης και τις έξυπνες εφαρμογές νευρωνικών δικτύων και μάθησης, η GenAI μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη γνώση με διάφορους τρόπους. Όλο και πιο συχνά, οι μηχανές που διαθέτουν ευφυΐα υπό την έννοια της λειτουργικότητας και της πρακτικότητας, αυξάνουν τις δυνατότητες παραγωγικότητας και αποδοτικότητας, καθώς και την ευκαιρία να φέρουν καινοτόμα νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα εργαλεία ΑΙ αποδίδουν τουλάχιστον το ίδιο καλά, σε σχέση με τον άνθρωπο από ότι έχει αποδειχθεί σε δοκιμές γνωστικών ικανοτήτων. Το ChatGPT σημείωσε πρόσφατα βαθμολογία 5 – “εξαιρετικά καλά” στο τεστ βιολογίας Advanced Placement.  Η γεννήτρια εικόνων Dall-E 2 μπόρεσε να λύσει το Raven’s Matrices, ένα τεστ που δόθηκε για τη μέτρηση του οπτικού IQ ενός ατόμου και το chatbot Claude 2 του Anthropic σημείωσε βαθμολογία πάνω από 90% στις προφορικές και γραπτές ενότητες του τεστ GRE, το οποίο χρησιμοποιείται ως προϋπόθεση εισαγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Στην πραγματικότητα, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ξεπερνούν πλέον σταθερά τους ανθρώπους σε μετρήσεις γραφής, ομιλίας, αναγνώρισης εικόνας, κατανόηση ανάγνωσης και γλώσσας.

Τί κάνει την GenAI τόσο επιδραστική;

Η GenAI κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού με την εμφάνισή του, όσο λίγες τεχνολογίες το έχουν καταφέρει. Η υιοθέτηση και χρήση της έγινε ξαφνικά και πολύ γρήγορα από το κοινό. Το OpenAI ανέφερε ότι έφτασε τους 100 εκατ. χρήστες μέσα σε μόλις 60 ημέρες από την κυκλοφορία του ChatGPT. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, αρκεί να σκεφτούμε ότι το ΤikTok χρειάστηκε 9 μήνες για να φτάσει σε αυτό τον αριθμό. Το chatbot Bard της Google είχε 10 εκατ. προβολές μέσα σε ένα μήνα, ενώ η ανάπτυξη της χρήσης του σε εταιρικές ρυθμίσεις δεν ήταν λιγότερο εντυπωσιακή.

Η απάντηση είναι πολυπαραγοντική. Κατ’ αρχάς, το εξελιγμένα υλικά που χρησιμοποιούνται – κυρίως εξειδικευμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σε μοντέλα εκπαίδευσης – βοήθησαν στην παραγωγή πιο προηγμένων μοντέλων, όπως τα Large Language Models (LLM). Τα LLM’s αποτελούν ένα τύπο αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν τεχνικές Deep Learning προκειμένου να παραχθεί κείμενο που προσομοιάζει στην ανθρώπινη ομιλία.

Η ραγδαία ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας έκανε γρήγορα τους επενδυτές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε start ups που έχουν στον πυρήνα τους την GenAI, προβλέποντας ότι βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας τεχνολογίας.

Κι ενώ μεγάλη συζήτηση γίνεται για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει τις θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει καμία πραγματική ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να τη χρησιμοποιήσουν για να τις αυτοματοποιήσουν. Αντιθέτως, η βελτίωση της ποιότητας περιεχομένου, η ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και η ανάπτυξη της τεχνογνωσίας των εργαζομένων είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση της GenAI. Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων δείχνει να βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες και φαίνεται πιο πιθανό να απελευθερώσει τους εργαζόμενους από τις επαναλαμβανόμενες εργασίες δίνοντας τους χώρο και χρόνο να επικεντρωθούν σε πιο δημιουργικά κομμάτια της δουλειάς τους. Να τους δώσει τα εργαλεία που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, τη γνώση και τη δημιουργικότητα, οι οποίες με τη σειρά τους θα συντελέσουν στην προώθηση της καινοτομίας στην επιχείρηση.

Η πραγματική αξία της GenAI είναι πιθανό να αποδειχθεί όταν οι επιχειρήσεις καταφέρουν να τη χρησιμοποιήσουν για να μετασχηματίσουν διάφορες λειτουργικές διαδικασίες, να μειώσουν το κόστος και να  αυξήσουν την αποδοτικότητα σε βαθμό που μέχρι τώρα είναι ανέφικτος.

Για να συμβεί ωστόσο αυτό χρειάζεται μελέτη και εστίαση στα υπολογιστικά συστήματα και τους αλγορίθμους, όπως ακριβώς ένας πύραυλος χρειάζεται ένα σημείο εκτόξευσης και χειριστήρια πτήσης για να φτάσει στον προορισμό του.

Η GenAI μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση του κόστους, την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη μείωση της πολυπλοκότητας, τον μετασχηματισμό της δέσμευσης των πελατών, την ενίσχυση της καινοτομίας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Δικαίωμα αντιγραφής

Η GenAI έχει αλλάξει το τοπίο και των πνευματικών δικαιωμάτων, δεδομένου ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει εικόνες, βίντεο, κείμενο και ήχο με μερικά κλικ. Ορισμένα δε μοντέλα έχουν εκπαιδευτεί σε περιεχόμενο που προέρχεται από τρίτους. Η εκπαίδευση μοντέλων σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και προέρχεται από τον παγκόσμιο ιστό μπορεί να ενέχει νομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Το Shutterstock, για παράδειγμα, έχει αποδείξει ότι είναι δυνατή η χρήση της GenAI με τρόπους που σέβονται τα δικαιώματα του αρχικού κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων και εξασφαλίζουν ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.

Αυτό που πρόσφατα παρουσίασε είναι ένα εργαλείο δημιουργίας εικόνων που τις δημιουργεί  με βάση τις υποδείξεις των χρηστών. Όπως και άλλες γεννήτριες εικόνων, το εργαλείο εκπαιδεύτηκε σε εικόνες τρίτων -άλλων καλλιτεχνών. Σε αντίθεση όμως με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, κάθε καλλιτέχνης του οποίου το έργο χρησιμοποιήθηκε στην εκπαίδευση του μοντέλου, συμφώνησε εκ των προτέρων να συμμετάσχει και αμείφθηκε για την παραχώρηση της άδειας χρήσης.

Με άλλα λόγια, το Shutterstock αδειοδοτεί το περιεχόμενό του ως δεδομένα, γεγονός που του επιτρέπει να προσφέρει πρόσθετη νομική προστασία στους τελικούς χρήστες.

Εργαζόμενοι με ανεξάντλητη φαντασία και δημιουργικότητα

Σε έναν κόσμο GenAI, η φαντασία είναι πραγματικά το μόνο όριο. Είναι πλέον δυνατό να δημιουργούνται συνεχείς ροές περιεχομένου, να εντοπίζονται νέες δυνατότητες αύξησης αποδοτικότητας ακόμα και να σαρώνονται αξιολογήσεις πελατών μέσα σε λίγα λεπτά. Το μόνο ερώτημα είναι, τί θέλει κανείς να μάθει;

Για αυτό το λόγο, η υποβολή καλύτερων -εύστοχων- ερωτήσεων θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο για τις επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτή η τάση μπορεί να δημιουργήσει ζήτηση για έναν νέο τύπο εργαζόμενου στον κλάδο, ο οποίος θα καθοδηγείται περισσότερο από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, παρά από τα δεδομένα και τις γνώσεις του. Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, αυτές που θα καταφέρουν να βρουν νέες δημιουργικές εφαρμογές για τη GenAI θα ξεχωρίσουν από εκείνες που είναι απασχολημένες με το να παρακολουθούν απλώς δεδομένα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η λήψη αποφάσεων με βάση τα δεδομένα θα γίνει παρωχημένη. Στην πραγματικότητα, θα είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο. Ο ορισμός ωστόσο του τί σημαίνει να καθοδηγείται κάποιος από τα δεδομένα θα διευρυνθεί, όπως ακριβώς και η χρήση της GenAI, επιφέροντας αλλαγές που ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο μακριά μπορούν να μας οδηγήσουν.

Με πληροφορίες από Deloitte

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.