30 Απρ 2024
READING

Μπορεί η παγκόσμια συμφωνία της COP28 να φέρει επανάσταση στη γεωργική πολιτική για το κλίμα;

4 MIN READ

Μπορεί η παγκόσμια συμφωνία της COP28 να φέρει επανάσταση στη γεωργική πολιτική για το κλίμα;

Μπορεί η παγκόσμια συμφωνία της COP28 να φέρει επανάσταση στη γεωργική πολιτική για το κλίμα;

COP28: Ενωμένοι για τη δράση για το κλίμα

Σε μια κίνηση-ορόσημο, περισσότερες από 130 χώρες συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28 για να υπογράψουν μια δήλωση με στόχο την ενσωμάτωση της γεωργίας και των επισιτιστικών συστημάτων στις παγκόσμιες προσπάθειες δράσης για το κλίμα. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο των συστημάτων τροφίμων στην επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Η διακήρυξη, η οποία υπογράφηκε από χώρες που αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εστιάζει στον μετασχηματισμό των γεωργικών πρακτικών. Στόχος της είναι η κλιμάκωση της καινοτομίας και η αύξηση της χρηματοδότησης σε τομείς ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, όπως η βελτίωση της υγείας του εδάφους, η μείωση των αποβλήτων τροφίμων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η plant-based διατροφή η λύση για την κλιματική κρίση;

Ενίσχυση των αγροτών

Ένα βασικό μέρος της συμφωνίας επικεντρώνεται στη βοήθεια των γεωργών να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να παραμείνουν ανθεκτικοί. Αυτό είναι σημαντικό για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετή τροφή. Οι χώρες που υπέγραψαν το σύμφωνο αναγνωρίζουν την ανάγκη στήριξης των γεωργών για την προσαρμογή τους στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των πρακτικών παραγωγής.

Ο ρόλος των μεγάλων παραγωγών τροφίμων και η απουσία της Ινδίας

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές τροφίμων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας και της Κίνας. Οι χώρες αυτές έκαναν ένα σημαντικό βήμα με τη δέσμευσή τους σε αυτή την πρωτοβουλία, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στην ηγεσία της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα.

Η Ινδία, ένας σημαντικός γεωργικός παράγοντας, απουσιάζει από τον κατάλογο των υπογραφόντων. Η ινδική κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχίες ότι αυτές οι δράσεις για το κλίμα που σχετίζονται με τη γεωργία ενδέχεται να απειλήσουν τον εφοδιασμό της σε τρόφιμα, γι’ αυτό και αποφάσισε να μην προσχωρήσει στη συμφωνία.

Δεσμεύσεις δισεκατομμυρίων για την καινοτομία του συστήματος τροφίμων

Τα συστήματα τροφίμων έχουν γίνει βασικό θέμα στις συζητήσεις για το κλίμα, με κράτη, εταιρείες και φιλανθρωπικά ιδρύματα να υπόσχονται να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για τη μείωση των εκπομπών από τη γεωργία. Ένα αξιόλογο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation, για την προώθηση της καινοτομίας στα συστήματα τροφίμων.

Η “φωνή” των αγροτών και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

Οι αγροτικές ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζουν σχέδια για το κλίμα που δεν θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια. Τονίζουν την ανάγκη οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν άμεσα με τους γεωργικούς φορείς για να προωθήσουν αποτελεσματικές και βιώσιμες αλλαγές.

Στην προσπάθεια ευθυγράμμισης με τους στόχους της διακήρυξης της COP28, ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Danone, ενισχύουν τη δέσμευσή τους για περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές. Επενδύοντας στην αναγεννητική γεωργία, η οποία επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της υγείας του εδάφους και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, και χρηματοδοτώντας νέες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών, οι εταιρείες αυτές όχι μόνο υποστηρίζουν τους στόχους της δήλωσης αλλά και δίνουν το παράδειγμα της εταιρικής ευθύνης στη δράση για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους για το κλίμα του 2030;

Η συμμετοχή αυτή υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των ιδιωτικών επιχειρήσεων στη συνεργασία με τις κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς για την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού στο κλίμα μέλλον.

Ενιαία προσέγγιση για το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια

Η συμφωνία της COP28 σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας στο επίκεντρο του περιβαλλοντικού σχεδιασμού τα συστήματα τροφίμων. Καθώς τα έθνη ξεκινούν αυτή τη δύσκολη πορεία, ο συνδυασμός των βιώσιμων μεθόδων καλλιέργειας με τις πρωτοβουλίες για το κλίμα είναι μια ελπιδοφόρα κίνηση προς έναν πιο ανθεκτικό και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κόσμο.

 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.