30 Απρ 2024
READING

Κερδίζοντας τον πόλεμο των ταλέντων

3 MIN READ

Κερδίζοντας τον πόλεμο των ταλέντων

Κερδίζοντας τον πόλεμο των ταλέντων

Συμβουλές από πρώην CEOs της Apple, της Microsoft και της Google

Σήμερα οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη πρόκληση: την έλλειψη ταλέντων υψηλού επιπέδου. Με το 78% των διευθύνοντων συμβούλων (78% για την ακρίβεια) να αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης, είναι σαφές ότι η προσέλκυση και η διατήρηση εξειδικευμένων εργαζομένων έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για τους οργανισμούς.

Ποιες πρακτικές στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες όχι μόνο να εξασφαλίσουν κορυφαία ταλέντα αλλά και να ενισχύσουν τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις τους;

Διαβάστε ακόμα: Οι εταιρείες επανεξετάζουν τις πολιτικές παιδικής φροντίδας για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους

Ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας;

Για να ξεχωρίσουν στη σημερινή αγορά ταλέντων, οι εταιρείες πρέπει να διαφοροποιούνται με κάτι περισσότερο από τη χρήση κλισέ τσιτάτων και γενικών αξιών. Η ανάπτυξη “Πολιτισμικών Εσωτερικών Κανονισμών” ή “Cultural Bylaws” είναι μια προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα. Οι κανονισμοί αυτοί απαντούν σε τρία βασικά ερωτήματα: γιατί υπάρχει η εταιρεία, τι επιδιώκει να επιτύχει και πώς σχεδιάζει να πετύχει τους στόχους της.

Καθορίζοντας, λοιπόν, με σαφήνεια τον σκοπό και τις αξίες τους, οι εταιρείες μπορούν να συνδεθούν συναισθηματικά με τους υποψηφίους και να τους εμπνεύσουν να ενταχθούν σε μια κουλτούρα που ευθυγραμμίζεται με τη δική τους.

Ανάγκη για καινοτόμο ηγεσία

Οι διευθυντές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευημερία και την ικανοποίηση των εργαζομένων από την εργασία τους. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία HR, UKG, το 69% των εργαζομένων πιστεύουν ότι οι διευθυντές έχουν τον σημαντικότερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, ξεπερνώντας ακόμη και τους θεραπευτές ή τους γιατρούς.

Για να προσελκύσουν, λοιπόν, κορυφαία ταλέντα οι εταιρείες θα πρέπει να υπογραμμίσουν την αφοσίωσή τους στην καινοτόμο ηγεσία. Αυτό περιλαμβάνει την παραχώρηση αυτονομίας στους εργαζομένους, την επίδειξη ενσυναίσθησης όταν κάνουν λάθη και τη διασφάλιση ότι αισθάνονται ότι αναγνωρίζονται και εκτιμώνται. Επισημαίνοντας αυτές τις ιδιότητες κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, οι οργανισμοί μπορούν α γίνουν πιο ελκυστικοί στους υποψήφιους εργαζόμενους.

Καλωσορίζοντας τα νέα μέλη της ομάδας

Η κατάκτηση κορυφαίων ταλέντων δεν τελειώνει με την αποδοχή της προσφοράς εργασίας. Οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν προληπτικά ότι οι νέοι εργαζόμενοι είναι σίγουροι για την επιλογή τους. Η αποστολή εξατομικευμένων δώρων πριν από την ημερομηνία έναρξής τους, η προσφορά καρτών καλωσορίσματος υπογεγραμμένων από τα μέλη της ομάδας και η συμμετοχή της ανώτερης ηγεσίας στη διαδικασία εισαγωγής είναι όλοι αποτελεσματικοί τρόποι για να νιώσουν τα νέα μέλη της ομάδας ότι εκτιμώνται και ενσωματώνονται στην αποστολή της εταιρείας. Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο μειώνουν την πρόωρη εναλλαγή προσωπικού, αλλά ενθαρρύνουν επίσης τις θετικές συστάσεις από στόμα σε στόμα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα είναι η εργασία το 2024

Ο θετικός αντίκτυπος στην εταιρική κουλτούρα

Τα οφέλη αυτών των στρατηγικών υπερβαίνουν την προσέλκυση και τη διατήρηση κορυφαίων ταλέντων. Θέτουν σε κίνηση μια θετική αλυσιδωτή αντίδραση εντός των οργανισμών, καλλιεργώντας μια κουλτούρα που χαρακτηρίζεται από σκοπό, καινοτομία και εκτίμηση. Όταν οι ενθουσιώδεις νεοπροσληφθέντες μοιράζονται τις θετικές τους εμπειρίες και κάνουν συστάσεις, οι εταιρείες αποκτούν πρόσβαση σε μια οικονομικά αποδοτική και εξαιρετικά πολύτιμη δεξαμενή δυνητικών μελλοντικών κορυφαίων ταλέντων.

Σε έναν κόσμο όπου η έλλειψη ταλέντων αποτελεί μια διαφαινόμενη κρίση, οι εταιρείες πρέπει να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται για να προσελκύουν και να διατηρούν κορυφαία ταλέντα. Αναπτύσσοντας Πολιτιστικούς Εσωτερικούς Κανονισμούς, δίνοντας έμφαση στην καινοτόμο ηγεσία και επιβραβεύοντας τους ανθρώπους τους, οι οργανισμοί μπορούν να διαφοροποιηθούν, να δημιουργήσουν μια θετική εργασιακή κουλτούρα και να εξασφαλίσουν τα κορυφαία ταλέντα που θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη επιτυχία σε μια ανταγωνιστική αγορά. Εξάλλου, ο δρόμος προς την επιτυχία ξεκινά από τους ανθρώπους που προσλαμβάνουμε.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.